- Skift stil nå!

Kongehusets stilling er svekket. Kongen må korrigere kursen nå, ellers kan monarkiets posisjon trues. Det sier eksperter på folkeopinionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire informasjonsrådgiverne Dagbladet har snakket med er enige om at kongehusets stilling i folket er blitt, eller står i fare for å bli, svekket etter bråk det siste året om slottsombygging, hestesponsing, fasanjakt og kjøpesenteråpning.

Engelske tilstander

- Dette går ut over kongehusets popularitet. Kongen må korrigere kursen. Hvis dette med kjøpesentre og hester blir et mønster, har han et stort problem. Men foreløpig er ikke monarkiet truet, mener informasjonsrådgiver Ole Christian Apeland.

Carl Erik Grimstad var kabinettsekretær ved Slottet. I dag er han informasjonsrådgiver. Han tror ikke 1998 har betydd mye for kongehusets posisjon i det norske folk.

- Men kongehusets troverdighet i forhold til det politiske system, og spesielt pressen, er svekket. På lengre sikt kan det få en betydning for folkeopinionen, mener Grimstad.

Geelmuyden.Kiese-sjef Hans Geelmuyden er atskillig mer betenkt:

- Fasanjakt og slottsombygging illustrerer en familie med betydelig avstand til folket. Det er skremmende for et kongehus som er kjent for det motsatte.

- All troverdighet er ikke borte, men situasjonen er alvorlig for kongehuset, og kongen må reagere nå, før man ender opp med engelske tilstander. Da vil virkelig debatten om monarkiet komme opp igjen, spår Geelmuyden.

Mest optimistisk

Den siste eksperten, Tor Mikkel Wara, er den mest optimistiske på kongehusets vegne.

- Hans stilling i folket har ikke blitt nevneverdig svekket, i hvert fall ikke på lang sikt. Moderniseringen av Slottet var nok den saken som påvirket mest negativt.