Skifter is på bestefar

NEDERLAND i Colorado: Bo Shaffer er mannen som hver tredje uke legger ny is på avdøde Bredo Morstøl. Nordmannen Trygve Bauge har frosset ned sin egen bestefar i et uthus i den amerikanske delstaten Colorado, og håper at han en gang kan vekkes til live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den lille fjellbyen Nederland, noen mil nord for Denver i delstaten Colorado, er det delte oppfatninger om nordmenn, is og det evige liv.

Våren 1994 ble Trygve Bauge utvist fra USA.

Et par dager seinere ble Bredo Morstøl funnet nedfrosset i barnebarnets uthus. Bestefaren, som døde 82 år gammel i Norge, var tidligere fraktet med fly til California og kjørt med bil til Colorado, hvor han ble lagt på is. Slik at han en gang i framtida kan vekkes til live.

Bestefar Bredo har blitt kjendis. «Grandpa Bredo», som amerikanerne kaller ham, ligger på is og venter på bedre tider.

Bestefar på is-lov

Men bestefar Bredo er omstridt, og bystyret har vedtatt en ny lov - Bestefar på is-loven. Som gjør det forbudt å fryse ned nye lik i byen.

Faktisk er byen den eneste i USA som har en slik lov.
- Trygve Bauge betaler meg 335 dollar hver gang jeg bytter is på bestefar, forteller Bo Shaffer, som hver tredje uke kjører fra byen Boulder til uthuset med bilen fullastet med tørris.

Siden bestefar Bredo ikke er til sjenanse, er det lite de lokale myndighetene kan gjøre med det nedfrossede liket.
- Bestefar har blitt en turistattraksjon. For noen uker siden kom en brasiliansk TV-stasjon ens ærend fra Rio. Samtlige amerikanske TV-nettverk og lokale stasjoner er her med jevne mellomrom, sier Shaffer.

- Uvirkelig

Søstrene Robin (34), Kathy (36) og Shelly (38) Beeck har laget en dokumentarfilm om «Grandpa Bredo».

- Bredo blir nok liggende på is en stund til. Jeg skal bytte is hver tredje uke, jeg, i hvert fall så lenge sjekken med de 335 dollarene kommer som den skal, sier ismannen Bo Shaffer med et lurt smil.