Refses for kjønnsbytte:

Skiftet kjønn for å vinne barna

Barnefar René Salinas Ramos (47) mener myndighetene prioriterer mødre i barnefordelingssaker: Derfor skiftet han kjønn. Det får transaktivister til å rase.

FRA FAR TIL MOR: René Salinas Ramos har juridisk skiftet kjønn i desperat forsøk på å vinne omsorgsretten for sine to barn. Foto: Jam Press.
FRA FAR TIL MOR: René Salinas Ramos har juridisk skiftet kjønn i desperat forsøk på å vinne omsorgsretten for sine to barn. Foto: Jam Press. Vis mer
Publisert

- Jeg er helt sikker på min seksuelle legning, og på mitt egentlige kjønn. Dette gjør jeg bare for å kunne gi kjærligheten barna mine fortjener.

Det sier tobarnsfaren René Salinas Ramos fra Ecuador til lokalavisa La Voz del Tomebamba. Han har nettopp juridisk skiftet kjønn for å gi seg selv en bedre sjanse til å overta omsorgen i en barnefordelingssak.

Ramos kritiserer det han mener er et partisk rettssystem, som vanligvis kommer mødre til gode i slike saker.

- Å være far i Ecuador er en straff. Dette landets lover sier at den som har retten på barna, er kvinnen i forholdet. Nå er jeg også en kvinne, sier han til avisa.

Kvinne mot kvinne

Tobarnsfaren presiserer at kjønnsbyttet ikke har noe med seksualitet å gjøre. Han sier det bare er av praktiske årsaker.

- Jeg vet at jeg kan gi barna mine den kjærligheten og sikkerheten de trenger. Hvis jeg må være en kvinne for å få til det, så gjør jeg det, sier han videre.

De to barna Ramos kjemper om retten for, skal visstnok leve i voldelige forhold, ifølge nyhetsbyrået Vice. Ramos sier han ikke har sett barna på over fem måneder.

- Nå er vi kvinne mot kvinne i denne kampen, og jeg er klar, fortsetter han til lokalavisa Tomebamba.

KLAR FOR KAMP: Ramos gjør alt i sin makt for å få omsorgsrett for sine to barn. Foto: Jam Press.
KLAR FOR KAMP: Ramos gjør alt i sin makt for å få omsorgsrett for sine to barn. Foto: Jam Press. Vis mer

Transaktivister raser

Ramos' kjønnsbytte faller imidlertid ikke i god jord hos alle:

Flere LHBTQ-aktivister raser nå over tobarnsfarens bisarre grunner til skiftet.

Diane Rodríguez, en av Ecuadors mest framtredende transaktivister og den nasjonale direktøren for Ecuadorian Federation of Organizations LGBTI, sier til Vice at hun trodde - og håpet - at det hele var fake news.

- Dette er ikke i lovens ånd, kommenterer hun.

Bekymret

Det var først i 2015 at det ble tillat å endre kjønn i Ecuador. Rodríguez hadde en vesentlig finger med i spillet den gang. Nå er hun bekymret og skuffet over Ramos' påfunn.

- Jeg gjør ikke dette for å tråkke på noen, men for å kjempe mot rettssystemet som har stigmatisert det å bli født som mann, svarer Ramos til Tomebamba-avisa.

Trans-aktivist Rodríguez sier til Vice at hun kan forstå at Ramos i all desperasjon så kjønnsbytte som en utvei - men sier det hele vil være forgjeves.

Barnefordelingssaken mellom Ramos og ekskjæresten er fortsatt pågående, ifølge nyhetsbyrået Jam Press. Nå er det derimot mor mot mor som kjemper om retten - og Ramos er spent på sakens utfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer