KOLLAPSET:  En av stolpene som holder banen oppe knakk sammen sent i går kveld. En kranbil sørger for å holde stolpe oppe slik at den ikke skal falle mer sammen. Foto: EPA/BONNY MAKAREWICZ/Scanpix
KOLLAPSET: En av stolpene som holder banen oppe knakk sammen sent i går kveld. En kranbil sørger for å holde stolpe oppe slik at den ikke skal falle mer sammen. Foto: EPA/BONNY MAKAREWICZ/ScanpixVis mer

Skiheis kollapset i Canada

53 skiløpere og snowboardere reddet ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 53 skiløperer og snowboardere er blitt reddet ned, etter at et av beina til en gondolbane klappet sammen i skistedet Whistler i Canada.

Ulykken skjedde sent i går kveld, norsk tid.

Ingen ble alvorlig skadd, men fem personer får behandling av medisinsk personell. Tre personer fikk behandling på et legekontor i nærheten og to er fraktet til sykehus, opplyser en pressetalsmann for skianlegget Whistler Blackcomb til CNN.

Ga etter

Det er ikke kjent hvorfor en av stolpene som holder banen oppe plutselig ga etter og falt sammen slik at kabelen ble hengende slapt.

- Stolpen besto av to deler, hvor den øverste delen falt av. Vi vet ikke vet hva som gjorde at konstruksjonen kollapset, men at dette vil bli grundig undersøkt, sier lederen for skianlegget Doug Forseth.

To gondoler og minst 12 personer ble sittende fast oppe i lufta i flere timer før redningsmannskapene klarte å få dem ned.
En av dem befant seg over 10 meter over bakken. Den andre hang over en islagt elv.

En tredje gondol ble stående med vekta på et busskur i bunnen av bakken.

TV-bildene fra kanadisk TV viser hvordan redningsmannskapene til slutt får dem ut ved hjelp av brannstiger.

BUSSKUR:  En av gondolene ble stående på taket av et busskur nederst i skibakken. Foto:  REUTERS/Andy Clark/Scanpix
BUSSKUR: En av gondolene ble stående på taket av et busskur nederst i skibakken. Foto: REUTERS/Andy Clark/Scanpix Vis mer

-Trodde vi kom til å krasje
Cynthia Jennings var en av dem som satt befant seg i skiheisen da den knakk sammen.

- Det eneste vi så var de andre gondolene som begynte å svinge fra side til side, og vi trodde vi kom til å krasje i bakken. Jeg trodde hele kabelsystemet ville falle i bakken, sier hun til kanadisk TV.

Skistedet Whistler befinner seg et par timer nord for Vancouver i den canadiske provinsen British Columbia. Under vinter-OL i 2010 skal alpinkonkurransene arrangeres her.

Årsaken til at det ene beinet plutselig ga etter er foreløpig ikke kjent. Anlegget vil være stengt mens myndighetene undersøker ulykken.

ISELV:  Flere passasjerer ble sittende fast i en gondol over en islagt elv. Foto: REUTERS/Andy Clark/Scanpix
ISELV: Flere passasjerer ble sittende fast i en gondol over en islagt elv. Foto: REUTERS/Andy Clark/Scanpix Vis mer
EVAKUERES:  Passasjerene hjelpes ut av gondolbanen.   Foto: EPA/BONNY MAKAREWICZ/Scanpix
EVAKUERES: Passasjerene hjelpes ut av gondolbanen. Foto: EPA/BONNY MAKAREWICZ/Scanpix Vis mer