Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raset i Jølster

- Skikkelig ekkelt å se på noe du ikke kan gjøre noe med

Ekteparet Mona og Norman Solheim var vitner til skredet som rev med seg bilen med den omkomne mannen i Jølster.

- UVIRKELIG: Mona og Norman Solheim så raset feie over veien og bilen med den antatt omkomne mannen. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JØLSTER / OSLO (Dagbladet): En mann i 50-åra antas omkommet etter at bilen han kjørte, tirsdag ettermiddag ble feid ut i Jølstravatnet av et stort jordras.

- Søket har gått over til søk etter antatt omkommet person, sa politioverbetjent Wenke Hope til Dagbladet i 17-tida onsdag.

Flere personer ble sjokkerte og maktesløse vitner til at bilen ble tatt av raset.

Trodde det var torden

Randi Solheimsnes (83) satt foran tv-skjermen da hun hørte buldring. Først trodde hun det var torden.

- Det ble så intenst. Jeg reiste meg og så rett over Jølstravatnet. Da så jeg skredet komme nedover fjellsida. Også så jeg en bil på veien samtidig, sier hun.

- Med det samme han kjørte forbi, kom raset. Jordspruten sto i været. Og bilen forsvant, forteller Solheimsnes.

SØKER: I bilen som ble tatt av raset over fylkesvei 451 satt en 50 år gammel mann, som er antatt omkommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØKER: I bilen som ble tatt av raset over fylkesvei 451 satt en 50 år gammel mann, som er antatt omkommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dette klarer han aldri

Mona Nordsveen Solheim og mannen Norman var også vitner til raset som tok den antatt omkomne mannen. Mona satt i stua da Norman ropte fra kjøkkenet.

- Raset begynte helt oppe. Samtidig ser vi en bil som kommer kjørende langs vannet. Mannen min sa med en gang at «dette kommer til å gå gærent - den kommer til å gå rett i raset», forteller Mona.

- Jeg så både på bilen, og på at raset gikk, og jeg sa at «dette klarer han aldri». Han var midt i raset da det tok ham, sier Norman.

- Jeg tenkte bare «nei, nei, nei». Det var en helt utrolig opplevelse. Skikkelig ekkelt å stå og se på en ting du ikke kan gjøre noe med, sier Mona.

- Man blir hjelpeløs. Det er en forferdelig situasjon, og det går i sakte film, for raset går ikke så veldig fort - kanskje 50 km/t. Skredet går høyt oppe i fjellsida. En fæl opplevelse, sier Norman.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter Vis mer

Randi Solheimsnes forteller også at det var forferdelig å stå og se på.

- Jeg er helt sikker på at bilen gikk i raset. Det er helt forferdelig, sier Solheimsnes.

Bak bilen som ble tatt, så hun en annen bil som rygget i full fart bakover og unngikk skredet. Ekteparet Solheim så også bilen unnslippe naturkreftene.

VITNER: Mona Nordsveen Solheim og mannen Norman ble vitne til at en bil ble tatt av raset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VITNER: Mona Nordsveen Solheim og mannen Norman ble vitne til at en bil ble tatt av raset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sug i magen

Da ekteparet så bort på raset i dag tidlig, kom opplevelsen fra kvelden før tilbake.

- Vi kjente et sug i magen, forteller Norman.

VEIEN STENGT: Det er gått flere jordras langs E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Veien er stengt etter at store vannmengder og trær dekker veibanen. Video: Privat Vis mer

- Ja, jeg følte det veldig. Og så er det en avmaktsfølelse. Du har lyst til å redde liv, men så kan du ikke gjøre det for du står så langt borte. Men jeg håper de finner ham i alle fall. Så familien får ham hjem igjen og kan gravlegge ham, sier Mona.

Paret sier at de var sikre på at mannen omkom i skredet.

- Du kan jo ikke overleve sånt, sier Norman.

- Vi var i en sjokktilstand i hele går kveld. Jeg reagerte skikkelig, jeg gjorde det. Jeg syntes det var helt forferdelig. Å se det bildet - det sitter jo, selvfølgelig, forteller Mona.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!