Skikkelig snilt

Våre godhjerta myndigheter sørger i disse dager for en snillere spilleautomat nær deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GLADNYHET

i denne månedens elektroniske nyhetsbrev fra Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet: 10 000 snille spilleautomater er endelig på vei til en restaurant, kiosk, bar, hotell eller et annet hyggelig sted nær deg. På de nye, vennlige automatene fra Norsk Tipping som skal erstatte de gamle, slemme, er gevinsten mindre. Men du skal fortsatt få stappe inn så mange mynter du bare orker.

IFØLGE

en undersøkelse gjort av Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har nærmere 50 000 nordmenn problemer med å omgås spilleautomater, 16 000 av dem er barn. Mange helt ned i tiårsalderen. Både de og familiene deres jubler nok i disse dager over at Stortingets godhjerta sosialpolitiske avgjørelse fra i fjor sommer nå settes ut i livet.

DE NYE,

geme automatenes mest sympatiske trekk er at de bare skal gi gevinster opp til 1500 kroner og bare stå på synlige steder, dessuten bråker de mindre enn før. Slik vil altså de ansvarlige politikerne våre hjelpe alle som tilbringer mesteparten av sin fritid ved de blinkende boksene - som ikke å forglemme jobber for gode formål. Forskere fra NOVA og Blå Kors har funnet ut at barna alene legger igjen rundt 170 millioner kroner på automatene. Totalt er det trolig snakk om en omsetning på flere milliarder - i 2003, 22,1 milliarder kroner.

JEG GLEMMER ALDRI

pappaen jeg møtte på Oslo Sentralstasjon for noen år siden. I forbindelse med et jobbprosjekt tilbrakte jeg utallige morgener, formiddager, ettermiddager, kvelder og nattetimer blant menneskene i landets største, kollektive knutepunkt. Ikke alle de som oppholdt seg på togstasjonen var på vei noe sted eller ventet på noen. Overraskende mange tilbrakte likevel flere timer der hver eneste dag. Flere kan jeg fortsatt se helt klart for meg, for jeg møtte de samme om og om igjen - gamle damer, unge gutter, forretningskledde menn, kvinner med barnevogn. Men det er en liten, velkledd, middelaldrende mann jeg husker aller best. Hver eneste dag ankom tobarnspappaen stasjonen. Lommeboka kunne være helt full eller nesten skrapa, bortsett fra bildene av to småjenter som han ikke lenger fikk treffe. Årsaken kunne knapt bli mer synlig, den sto rett innenfor hovedinngangen og var nærmeste nabo til politivakta: spilleautomaten.

MEN HURRA!

Nå skal hjertegode Norsk Tipping passe på at du ikke lenger vinner like mye. Noen øvre grense for tap er ikke satt, men nederst på den gledelige nyhetsmeldinga om de nye automatene står et telefonnummer. Nummeret du kan ringe dersom du «spiller for mye». Tilbud om en kjapp test får du også, i fall lommeboka di ennå ikke har gitt deg en pekepinn. At den eneste seriøse veien mot færre ulykkelige spilleavhengige er å fjerne samtlige spilleautomater for godt, er ikke nevnt. Til det er selv blodpenger for fristende.