Skiller gutter og jenter etter «Hjalla-metoden»

Bakken barnehage i Skien tar nå bruk den islandske Hjalla-metoden. Gutter og jentes skilles. Bilder på veggene, dukker og lekebiler fjernes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Metoden legger vekt på at alle barn skal ha like muligheter, uansett hvor gamle de er eller om de er jente eller gutt, sier Lisbeth Christiansen ved Bakken barnehage til lokalavisen TA.

- Kan overkjøre jentene

Barnehagen vil innføre metoden delvis.

- Etterhvert vil vi ta inn flere av momentene, vi vil blant annet splitte barna deler av dagen. Generelt er gutter raskere og har bedre grov motorikk enn jenter, og derfor kan de lett overkjøre jentene under lek, sier Christiansen til TA.

Hjallametoden er opptatt av gjenvinning og resirkulering. I islandske barnehager får barna utdelt ett ark de skal tegne på i en periode. Et annet viktig poeng er å stimulere ungene til å velge og tenke selv.

I Skien fjernes lekebiler, dukker, bilder på veggene og gardiner.

- Tar fokus vekk fra leken

- Det er viktig å fjerne ting som tar barnas fokus vekk fra leken, derfor har vi ikke lenger gardiner her, forklarer Christensen.

Lekebilene og dukkene er erstattet av treklosser og annet såkalt kontruksjonsmateriell. Dette skal være bra for barnas kreativitet.

- En bil lekes med som en bil. En kloss kan være en bil eller en båt eller hundrevis av andre ting, sier Christiansen.

De fleste foreldrene var positive til ideen i starten. Etter en uke uten dukker og biler er både barna og de ansatte i barnehagen fornøyd, skriver TA. Flere barnehager i Skien vurderer nå å ta i bruk metoden.

GUTTER OG JENTER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på besøk i Klokkergården barnehage i Råde kommune i Østfold.