FATTIGDOMSFELLE: - Det norske velferdssystemet oppfordrer ektepar til å skille seg, og premierer alenemødre med store barneflokker, skriver Kadra Yusuf.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FATTIGDOMSFELLE: - Det norske velferdssystemet oppfordrer ektepar til å skille seg, og premierer alenemødre med store barneflokker, skriver Kadra Yusuf. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Skiller seg i Norge, men er fortsatt gift

Kadra Yusuf mener mange somaliske familier i Norge utnytter velferdssystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mange somaliske familier i Norge utnytter velferdssystemet ved å skille seg etter norsk lov, men fortsetter å være gift etter islamsk lov, mener Kadra Yusuf.

I en kronikk i VG oppfordrer Yusuf politikerne til å diskutere problemet med trygdesvindel ut fra et etnisk perspektiv.

- Hvorfor velger så mange fra et konservativt sunnimuslimsk land plutselig å skille seg når de kommer til Norge? Spør hun.

Yusuf mener mange somaliere skiller seg av økonomiske årsaker, mens de i virkeligheten bor sammen. Det norske velferdssystemet oppfordrer ektepar til å skille seg, og premierer alenemødre med store barneflokker, argumenterer hun videre.

- Disse støtteordningene blir en fattigdomsfelle for somaliere. Det må stilles andre krav til somaliere enn at de skal leve på stønader, sier hun.

Direktør for kontroll og innkreving i Nav, Magne Fladby, sier at Nav er kjent med at det er høy risiko for juks av denne typen blant somaliere.

- Vi får tips om at dette er utbredt blant somaliere. Dette er et stønadsområde vi har stort fokus på for å avdekke misbruk, sier han.

Fladby sier det ikke foreligger statistikk på bakgrunn av etnisitet, og Nav har heller ikke satt inn spesielle tiltak rettet kun mot somaliere.

- Vi arbeider aktivt for å avdekke misbruk blant enslige forsørgere generelt, sier han.
(NTB)