- Skillet mellom fantasi og virkelighet er noe uklart

Politiprofessor Bjørgo mener Breivik er en «kompetent terrorist», men mener også at han er «stoff for psykiatere».

PROFESSOR: Professor Tore Bjørgo forklarte seg i rettsal 250 i dag. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
PROFESSOR: Professor Tore Bjørgo forklarte seg i rettsal 250 i dag. Foto: Heiko Junge/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg med på vitneforklaringene i tingretten her

(Dagbladet): Tore Bjørgo, forsker ved Politihøgskolen, vitnet i dag i Oslo tingrett i saken mot terroristen Anders Behring Breivik.

Han har kritisert sakkyndigrapporten som stemplet Breivik som utilregnelig.

- Min kritikk mot den første sakkyndigrapporten var at de ikke forholdt seg til en alternativ hypotese, sa Bjørgo i retten.

- Den alternative hypotesen ville i så fall være at Breiviks handlingsmønster er forenlige med kjente høyreekstreme holdninger, sa Bjørgo, før han startet et regelrett foredrag om terrorisme og politisk motivert vold og terror.

- Kompetent terrorist Bjørgo definerte terror slik: «Planlagte voldshandlinger eller trussel om dette som har til hensikt å skape frykt og oppnå effekt på andre enn de som er direkte berørt.» 

- Han framstår for meg som en utprega høyreekstrem terrorist, sa Bjørgo, og karakteriserte ham som «en over gjennomsnittlig kompetent terrorist».

Han viste til at Breivik unngikk de vanligste feilene terrorister gjerne gjør, som å bli oppdaget av myndighetene og lage mislykkede bomber.

Bjørgo lister opp en rekke kjente fellestrekk mellom Breiviks ideologi og kjente høyreekstremt tankegods. Dette omfatter blant annet forestillingen om konspirasjon der forrædere bistår en ytre fiende i å ødelegge sivilisasjonen.

Som eksempler trekker han fram feiringen av Hitler og Karl XIIs dødsdag, samt slutten av boka «The Turner Diaries», der helten på slutten tar av i et fly lastet med ei atombombe som han skal angripe Pentagon med, på et selvmordsoppdrag.

- Breiviks voldsomme opptatthet av uniformer og symboler finner vi i andre tradisjoner, blant annet i den nazistiske og nynazistiske tradisjonen, sier Bjørgo.

Etter foredraget spurte aktor Inga Bejer Engh om hvem det var han mente blir terrorister.

- Det er ulike typer mennesker som tiltrekkes ekstreme grupper og tipper over til å bli terroristiske aktørere, svarer Bjørgo.

Han listet opp tre kategorier.

- De som er drevet av en form for et politisk engasjement, de som er lette å lede og de som er drevet av frustrasjoner og aggresjon.

Bjørgo mener Breivik tilhører den første gruppa.

Fantasi? Selv om Bjørgo finner «typisk» høyreekstremisme hos Breivik, vedgår han at flere momenter ved ham kan være "stoff for psykiatere".

- Han er ekstremt selvopptatt, kvinnefiendtlig, og har rare forestillinger om blant annet riddere, sa forskeren.

- Det kan også virke som om skillet mellom fantasi og virkelighet er noe uklart noen ganger, for eksempel i beskrivelsene av Knights Templar.

Breivik hevder, selv om han har endret forklaringen vesentlig, at han er del av organisasjonen Knights Templar. Politiet mener den ikke eksisterer.

Bjørgo stilte spørsmålstegn ved at Breivik i sine forsøk på å forhandle med politiet etter pågripelsen, kjapt gikk vekk fra sine politiske krav.

- Det synes jeg er litt rart. Han gikk med på å «tyste» på sine cellekamerater. Det strider vel litt med ridderkodeksen, sa forskeren.

Breivik, som satt og noterer under vitneforklaringa, så kort opp mot forskeren.