Skilpadde fikk transplantert skall

Skilpadden Rama IX ble overkjørt av en grønnsaksbil, og skallet hans ble knust. Men i helgen fikk Rama transplantert nytt skall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rama er sannsynligvis den første skilpadden i verden som har fått transplantert et nytt hus på ryggen.

Rama den niende har fått navn etter en svært trafikkert gate i Bangkok. Det var den tunge trafikken som knuste hjemmet til den rundt 20-år gamle hanskilpadden, skriver Aftonbladet. En lastebil med grønnsaker traff 20-åringen som var i ferd med å krysse veien. Det resulterte i knust skall, punkterte skilpaddelunger og indre skader. Det var så vidt veterinærene klarte å redde livet hans.

Ramas skall kommer til å vokse ut av seg selv, men prosessen tar lang tid, og i mellomtiden trenger den myke skilpaddekroppen beskyttelse mot omverden. Med ståltråd og lim ble et skall satt sammen rundt Rama, som nylig har stukket hodet ut fra sitt nye hjem for første gang.

En liknenden operasjon ble foretatt for et år siden, da en hunskilpadde ble skadet av en sten i Israel. Skilpaddeskallet ble satt sammen med lim og ståltråd, og operasjonen skal ha vært vellykket.

<B>NYTT SKALL: Veterinæren Nantarika Chansue fester et kunstig skall av glassfiber på den 20 år gamle skilpadden. skilpadden mistet over halve skallet for et halvt år siden da en lastebil kjørte over den i Thailands hovedstad.