BLE 150 ÅR: Skilpadden Speed (bildet) var allerede en velvoksen skilpadde på rundt 58 år da han kom til dyreparken i San Diego i 1933. Dyreparken har fortsatt 15 kjempeskilpadder fra Galapagos. Foto: San Diego Zoo via AP
BLE 150 ÅR: Skilpadden Speed (bildet) var allerede en velvoksen skilpadde på rundt 58 år da han kom til dyreparken i San Diego i 1933. Dyreparken har fortsatt 15 kjempeskilpadder fra Galapagos. Foto: San Diego Zoo via APVis mer

Skilpadden Speed (ca. 150) er død

Skilpadden Speed, en av de eldste innbyggerne i dyreparken i San Diego i California, er død. Han ble rundt 150 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Speed, en kjempeskilpadde fra Galapagos, kom til dyreparken i 1933 som en del av et utvekslingsprogram for å bevare den utrydningstruede skilpaddearten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ingen vet eksakt hvor gammel han var, men man er ganske sikker på at han ble om lag 150 år.

Speed slet med en del alderdomsplager den siste tiden, blant annet kramper og betennelser i leddene. Men under sin storhetstid noen tiår tilbake var Speed kjent som en skikkelig alfahann som gjerne forsvarte sin posisjon mot de andre hannskilpaddene i dyreparken.

Man rekker å oppleve en del på 150 år, skjønt det er uvisst i hvilken grad den stoiske kjempeskilpadden har tatt inn over seg de enorme omveltningene verden har vært igjennom i løpet av hans levetid.

I året det antas at han ble født, 1865, ble den amerikanske borgerkrigen avsluttet, og president Abraham Lincoln ble innsatt som president for annen gang. Samme år oppheves slaveriet i USA.

I 1871, da Speed er rundt seks år, tar Pariserkommunen kontrollen i Paris.

I 1876 tar Graham Alexander Bell patent på telefonen. Tre år senere tar Thomas Edison patent på lyspæra. I 1886 kommer den første bensindrevne bilen.

Speed blir kjønnsmoden og har antakelig fått sine første etterkommere på Galapagos rundt inngangen til det 20. århundre. Han lever på Galapagos fram til 1933, samme år som Adolf Hitler tar makten i Tyskland.

Kjempeskilpadder kan bli svært gamle, og selv om Speeds 150 år er en anselig alder, blir han som en ungfole å regne i forhold til kjempeskilpadden Adwaita, som da hun døde i 2006 var rundt 255 år gammel.