Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skilsmissebarn er mest kriminelle

Forskningen er tydelig. SSB med ny rapport i dag.

ARRESTERT: Vaterland er det området i Norge hvor det foregår mest kriminalitet. En mann blir arrestert for omsetning av narkotika. Illustrasjonsbilde: Henning Lillegård / Dagbladet
ARRESTERT: Vaterland er det området i Norge hvor det foregår mest kriminalitet. En mann blir arrestert for omsetning av narkotika. Illustrasjonsbilde: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer i dag en ny forskningstudie om sammenhengen mellom familiebakgrunn og kriminalitet i Norge.

- Funnene viser at det er en langt større andel barn med skilte foreldre som blir siktet for kriminalitet i ungdomsårene og som unge voksne, enn barn som ikke har skilte foreldre, sier Taryn Ann Galloway i Statistisk Sentralbyrå.

Sen skilsmisse best Blant faktorene forskerne Galloway og Stephen Pudney har sett på er skilsmisser, oppvekststed og foreldrenes arbeidssituasjon. Konklusjonen var klar. Skilsmissebarn har større sjanse for å begå kriminalitet og bli tatt:

«hvis foreldrene ble skilt før barnet fylte tre år, hadde gutter 1,7 ganger større, og jenter nesten to ganger større, risiko for å bli siktet for første lovbrudd som ungdom eller ung voksen. Ved skilsmisse i 13-15-årsalderen var risikoen noen mindre, rundt 1,5 ganger større for gutter enn for barn av ikke-skilte foreldre.»

- Det er vanskelig å si om det er selve skilsmissen eller oppvekstvilkårene rundt den, som er viktig for våre funn. Det er definitivt ting man bør se på videre, sier Galloway.

Undersøkelsene har pågått i tre år og har sett på de fem årskullene født mellom 1977 og 1981 i Norge, totalt 250 000 barn og unge.

- En annen mulighet er at de samme årsakene som har ført til skilsmisse også kan påvirke barn til senere i livet å drive med kriminalitet, sier forskeren.

• Les hele rapporten her.

Mors død At mor dør mens barnet er ungt, ser også ut til å spille en rolle. Studien konkluderer med menn og kvinner som mistet sin mor i oppveksten hadde mellom 1,3 og 1,5 ganger større risiko for å bli siktet for lovbrudd.

HAR FORSKET PÅ SKILSMISSEBARN:  Forsker Taryn Ann Galloway ved SSB. FOTO: Studio Vest AS
HAR FORSKET PÅ SKILSMISSEBARN: Forsker Taryn Ann Galloway ved SSB. FOTO: Studio Vest AS Vis mer

Forskerne har derimot ikke funnet en tilsvarende sammenheng mellom fars død og første siktelse.

- Det er mange flere gutter generelt som begår kriminelle handlinger. Vi hadde derfor få jenter i datamaterialet, men det var nok til å kunne påvise denne tendensen, sier Galloway.

Ifølge funnene har barn av eldre mødre og foreldre med høy utdanning lavere risiko for å bli første siktelse.

Skilsmissebarn kommer dårlig ut i en rekke type undersøkelser. Fra før av er det kjent at skilsmissebarn er mest uføre, dårligere karakterer, blir oftere skilt selv, oftere forsøker å begå selvmord, drikker mer, og oftere tester narkotika.