Skilsmissebarn er mest kriminelle

Forskningen er tydelig. SSB med ny rapport i dag.

ARRESTERT: Vaterland er det området i Norge hvor det foregår mest kriminalitet. En mann blir arrestert for omsetning av narkotika. Illustrasjonsbilde: Henning Lillegård / Dagbladet
ARRESTERT: Vaterland er det området i Norge hvor det foregår mest kriminalitet. En mann blir arrestert for omsetning av narkotika. Illustrasjonsbilde: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer i dag en ny forskningstudie om sammenhengen mellom familiebakgrunn og kriminalitet i Norge.

- Funnene viser at det er en langt større andel barn med skilte foreldre som blir siktet for kriminalitet i ungdomsårene og som unge voksne, enn barn som ikke har skilte foreldre, sier Taryn Ann Galloway i Statistisk Sentralbyrå.

Sen skilsmisse best Blant faktorene forskerne Galloway og Stephen Pudney har sett på er skilsmisser, oppvekststed og foreldrenes arbeidssituasjon. Konklusjonen var klar. Skilsmissebarn har større sjanse for å begå kriminalitet og bli tatt:

«hvis foreldrene ble skilt før barnet fylte tre år, hadde gutter 1,7 ganger større, og jenter nesten to ganger større, risiko for å bli siktet for første lovbrudd som ungdom eller ung voksen. Ved skilsmisse i 13-15-årsalderen var risikoen noen mindre, rundt 1,5 ganger større for gutter enn for barn av ikke-skilte foreldre.»

- Det er vanskelig å si om det er selve skilsmissen eller oppvekstvilkårene rundt den, som er viktig for våre funn. Det er definitivt ting man bør se på videre, sier Galloway.

Undersøkelsene har pågått i tre år og har sett på de fem årskullene født mellom 1977 og 1981 i Norge, totalt 250 000 barn og unge.

- En annen mulighet er at de samme årsakene som har ført til skilsmisse også kan påvirke barn til senere i livet å drive med kriminalitet, sier forskeren.

• Les hele rapporten her.

Mors død At mor dør mens barnet er ungt, ser også ut til å spille en rolle. Studien konkluderer med menn og kvinner som mistet sin mor i oppveksten hadde mellom 1,3 og 1,5 ganger større risiko for å bli siktet for lovbrudd.

HAR FORSKET PÅ SKILSMISSEBARN:  Forsker Taryn Ann Galloway ved SSB. FOTO: Studio Vest AS
HAR FORSKET PÅ SKILSMISSEBARN: Forsker Taryn Ann Galloway ved SSB. FOTO: Studio Vest AS Vis mer

Forskerne har derimot ikke funnet en tilsvarende sammenheng mellom fars død og første siktelse.

- Det er mange flere gutter generelt som begår kriminelle handlinger. Vi hadde derfor få jenter i datamaterialet, men det var nok til å kunne påvise denne tendensen, sier Galloway.

Ifølge funnene har barn av eldre mødre og foreldre med høy utdanning lavere risiko for å bli første siktelse.

Skilsmissebarn kommer dårlig ut i en rekke type undersøkelser. Fra før av er det kjent at skilsmissebarn er mest uføre, dårligere karakterer, blir oftere skilt selv, oftere forsøker å begå selvmord, drikker mer, og oftere tester narkotika.

Om undersøkelsen:

Studien benytter registerdata med svært detaljerte og omfattende opplysninger om siktelse for lovbrudd, familiebakgrunn og familiehistorie. For menn inneholder datamaterialet også informasjon om alminnelig evnenivå fra sesjon (likner på det som ofte omtales som "IQ").

Forløpsanalysen følger de fem årskullene født 1977-1981 i Norge for å studere forhold knyttet til første siktelse for lovbrudd fra og med den kriminelle lavalderen (15 år). De fem kullene, til sammen over 250 000 ungdommer, er blitt fulgt til de fylte 23 år.

Med «siktet» utelukker SSB tilfeller der den juridiske siktelsen har blitt frafalt på grunn av bortfall av mistanke.

Kilde: SSB.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer