Skilsmissebarn er mest kriminelle

Forskningen er tydelig. SSB med ny rapport i dag.

ARRESTERT: Vaterland er det området i Norge hvor det foregår mest kriminalitet. En mann blir arrestert for omsetning av narkotika. Illustrasjonsbilde: Henning Lillegård / Dagbladet
ARRESTERT: Vaterland er det området i Norge hvor det foregår mest kriminalitet. En mann blir arrestert for omsetning av narkotika. Illustrasjonsbilde: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer i dag en ny forskningstudie om sammenhengen mellom familiebakgrunn og kriminalitet i Norge.

- Funnene viser at det er en langt større andel barn med skilte foreldre som blir siktet for kriminalitet i ungdomsårene og som unge voksne, enn barn som ikke har skilte foreldre, sier Taryn Ann Galloway i Statistisk Sentralbyrå.

Sen skilsmisse best Blant faktorene forskerne Galloway og Stephen Pudney har sett på er skilsmisser, oppvekststed og foreldrenes arbeidssituasjon. Konklusjonen var klar. Skilsmissebarn har større sjanse for å begå kriminalitet og bli tatt:

«hvis foreldrene ble skilt før barnet fylte tre år, hadde gutter 1,7 ganger større, og jenter nesten to ganger større, risiko for å bli siktet for første lovbrudd som ungdom eller ung voksen. Ved skilsmisse i 13-15-årsalderen var risikoen noen mindre, rundt 1,5 ganger større for gutter enn for barn av ikke-skilte foreldre.»

- Det er vanskelig å si om det er selve skilsmissen eller oppvekstvilkårene rundt den, som er viktig for våre funn. Det er definitivt ting man bør se på videre, sier Galloway.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.