Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skilsmissen kan gjøre henne til verdens rikeste kvinne

Men ledende eksperter tror ikke offentligheten får vite hvordan det fraskilte ekteparet har delt den enorme formuen.

SKILT: Onsdag ble det kjent at Amazon-sjef Jeff Bezos og kona Mackenzie Bezos skilles. Foto: JORG CARSTENSEN / dpa / AFP / NTB scanpix
SKILT: Onsdag ble det kjent at Amazon-sjef Jeff Bezos og kona Mackenzie Bezos skilles. Foto: JORG CARSTENSEN / dpa / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble det kjent at Amazon-sjefen Jeff Bezos (54) og Mackenzie Bezos (48) går hver til sitt etter 25 år som mann og kone.

- Vi ønsker å gjøre en utvikling i våre liv kjent. Som vår familie og våre nære venner vet, har vi, etter en lang periode med prøveseparasjon, bestemt oss for å skilles og fortsette våre delte liv som venner, skrev Jeff på Twitter.

Mackenzie Bezos har stått ved ektemannens side helt siden han begynte å legge byggeklossene for sitt milliardimperium. Akkurat det faktum at hun har stått ved sin ektemanns side mens han har jobbet seg hele veien opp til å bli regnet som verdens rikeste mann, er et sentralt poeng.

Kan bli verdens rikeste kvinne

For dersom ekteparet deler formuen likt, vil Mackenzie Bezos bli sittende igjen med nesten 70 milliarder dollar, noe som vil gjøre henne til verdens rikeste kvinne, ifølge Time.

Det vil også føre til at Microsoft-gründer Bill Gates, med sine 92,5 milliarder igjen blir regnet som verdens rikeste mann.

Amazon har tilhold i staten Washington, der også paret har et hjem. I Washingtons sier loven at all eiendom og gjeld som er ervervet under ekteskapet «vil bli delt likt av retten dersom paret ikke kan framforhandle en avtale». Dette er dersom de to ikke har en ektepakt.

- Eiendelene de har tilegnet seg i løpet av ekteskapet er felleseie, sier familieadvokat Jennifer Payseno til CNBC.

Men flere eksperter mener at det er lite sannsynlig at offentligheten vil få særlig innsyn i hvordan ekteparet deler milliardene. De har så langt ikke søkt om skilsmisse i Washington.

- I det store og det hele vil de ønske å holde dette privat. Spesielt siden dette dreier seg om et offentlig selskap, så vil de unngå at informasjon lekker ut ettersom det kan påvirke aksjeprisene, sier Jacqueline Newman, skilsmisseadvokat ved Berkman Bottger Newman & Rodd, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kan kjøpe ut sin fraskilte kone

Reuters skriver at Mackenzie Bezos ikke eier noen aksjer i Amazon direkte, mens Jeff Bezos eier 16,1 prosent av selskapet aksjer. Aksjene er verdsatt til 130 milliarder dollar, mens Forbes Magazine anslår at Bezos nå er god for 137,1 milliarder dollar til sammen.

Det betyr at store deler av formuen er knyttet opp i selskapet. Løsningen på dette kan være at Jeff Bezos kjøper ut sin fraskilte kone, eller at hun sikrer seg aksjer.

- Hvis hun stoler på at han driver Amazon på en god måte, så kan han enten betale henne for hennes andel av aksjene, eller de kan gå inn i en mer komplisert avtale der hun beholder aksjer og han fremdeles har stemmeretten, sier ekteskapsadvokaten Liat Sadler til Reuters.

Og nettopp fordi så mye av deres formue er bundet opp i aksjer, vil begge parter ha interesse av at det blir en business-liknende skilsmisse.

- De har en felles interesse i å forsikre seg om at ingen bekymrer seg for at skipet tar inn vann. Du må filtrere deres offentlige kommentarer gjennom den linsa, sier skilsmisseadvokat. Michael Stutman ved Stutman, Stutman & Liechtenstein.

Deres offentlige uttalelser har så langt signalisert at de to går hver til sitt som gode venner, uten noe uløst mellom seg. Det gjør at ekspertene mener at det er svært sannsynlig at de to allerede har kommet til en avtale for hvordan de skal dele sine eiendeler.

- Omtrent hele formuen er knyttet til Amazon. I dette tilfelle, jeg vet selvsagt ikke hva jeg skal tenke om noe i denne størrelsesordenen, men jeg ser for meg at hans ektemake kommer til å få en andel av aksjene i Amazon. Så dette vil endre eierskapet i Amazon, sier Jordan Neyland, assisterende professor ved George Mason University. Neyland har skrevet om liknende skilsmisser.

Ingen grunn til bekymring for Amazon

Men de som skulle bekymre seg for hvordan det skal gå med Amazon i kjølvannet av skilsmissen, kan ta det helt med ro, mener David Larcker, professor ved Stanford's Graduate School of Business.

Han skrev i 2013 en forskningsrapport om hvordan administrerende direktørers skilsmisser kan påvirke aksjeeiere.

Han fant at administrerende direktører som må gi fra seg deler av sin formue under en skilsmisse, kan utvikle en risikoaversjon. De ser formuen krympe, noe som kan gjøre at dem mindre villige til å investere i risikofylt innovasjon. Men det vil ikke være tilfellet for Amazon og Bezos, mener Larcker.

- Dersom du har noen som er verdt 10 millioner dollar, og de gir halvparten til enten mannen eller kona, så vil deres formue krympe til fem millioner. I en slik setting, dersom du mener du tar lavere risiko om du har mindre penger, så kan det føre til at du tar dine avgjørelser med lavere risiko. Men i dette tilfelle vil det sannsynligvis ikke gå sånn. Disse tallene er ufattelige for deg og meg, sier Larcker.

Falt for latteren

Jeff og Mackenzie Bexos ble først introdusert for hverandre da de begge jobbet ved investeringsselskapet D.E. Shaw i New York på begynnelsen av 90-tallet. Overfor Vogue fortalte MacKenzie at det hun falt for ved ektemannen, var latteren hans.

Hun tok dermed det første steget, og ba ham ut på lunsj. Derfra gikk ting raskt. Etter tre måneder var de kjærester, og etter seks måneder hadde de giftet seg. Ifølge Time leverte begge inn sine oppsigelser ved ovennevnte firma i 1994, og flyttet til Seattle for å grunnlegge Amazon.

Det tidligere ekteparet har fire barn sammen, og eier fem forskjellige luksusboliger spredd over hele USA, blant annet i Beverly Hills, Washington og Manhattan, ifølge Business Insider.

Ifølge CNBC ligger boligen i Washington i et særdeles eksklusivt område, hvor blant andre Michelle og Barack Obama, samt Ivanka Trump er deres naboer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!