Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skilsmisser gjør barn syke

Barn som opplever skilsmisser, død og store problemer i familien er oftere sykere enn andre barn. Eksem, luftveisinfeksjoner, tarmsykdommer og astma er blant plagene som oppstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som har god voksenkontakt greier seg bedre.
Lege Ole Rikard Haavet ved Romsås helsesenter i Oslo er i gang med en pilotundersøkelse for å finne ut om det er sammenhenger mellom kroppslige sykdommer og livskriser hos barn.

En litteraturstudie, gjengitt i Tidsskriftet for den norske lægeforening, som han har utført i samarbeid med professor dr.med Berthold Grünfeld, tyder på at det er stor risiko for at barn som har det vanskelig kan få helseproblemer.

Bedre
undersøkelser

- Jeg har observert at slike barn ofte blir syke. Det er en utfordring til almennlegene å ikke bare behandle sykdommen separat, men også undersøke om det ligger noe mer bak, sier Haavet.

- Leger behandler gjerne bakterier, men er ikke så opptatt av at infeksjonene kommer igjen og igjen, hevder han.

Syke som voksne

Store problemer i barndommen, kan også føre til sykdommer i voksen alder. Hjerte- og karsykdommer, leddgikt, fibromyalgi og diabetes er blant lidelsene som kan oppstå som resultat av familieproblemer og dødsfall.

- Barn trenger minst en voksenperson som de har god og varm kontakt med. Dersom det er store konflikter i familien, er det vesentlig at ungene kan oppleve glede andre steder. Her kan alle bidra. Hvorfor ikke invitere nabogutten på fisketur dersom du ser at han ikke har det så bra? spør Haavet.

Det er et generelt problem at vi bryr oss for lite, mener han.

Løvetannbarn

Litteraturstudier viser at såkalte «løvetannbarn» har greid seg bra, nettopp fordi de har hatt en god omsorgsperson i barndommen. En slektning, en lærer eller en fritidsleder kan være den personen som redder utsatte barn.

- Vi må ta risikobarn på alvor. Hittil har vi fokusert mye på psykiske problemer rundt en vanskelig hverdag. Disse er lette å skyve til side. Kanskje barnas situasjon får større oppmerksomhet når vi også er klar over at de kan få kroppslige sykdommer? spør Haavet.

Lege Ole Rikard Haavet
Hele Norges coronakart