Skilt av UDI

UDI godkjenner ikke ekteskapet mellom Raullaha Rahmodin og hans kone. Ni timers videofilm fra bryllupet hjelper ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kona mi spør hver gang jeg ringer: «Hvorfor må jeg vente i to år? Hvorfor gjør du ikke mer?»

Raullaha Rahmodin (42) sitter i hybelleiligheten på Majorstua. Han kommer fra jobb, som tolk for Utlendingsdirektoratet (UDI). Afghaneren snakker poshto, dari (to afghanske språk), persisk, russisk, engelsk, norsk og litt polsk og urdu. Norske utlendingsmyndigheter godkjenner ikke ekteskapet.

I Peshawar i Pakistan venter afghanske Tahera Noor Mohammad (30). Desperat, rasende og dypt fortvilet. I februar var det to år siden hun giftet seg med Raullaha.

- Brødrene hennes ringer og sier: «Vi er lei av at du er der, og hun er her.» De kommer med kniv på døra til familien min. I Afghanistan står alt på spill for at familien skal beholde sin respekt og ære.

- Hvorfor mener de at du ødelegger familiens ære?

- Alle baksnakker henne: Hvorfor vil ikke mannen din ha deg? Er det noen feil med deg? Kanskje du ikke var jomfru? Når min kone hører slike ting, spør hun om jeg har en annen kvinne.

På flukt

Også han er nedbrutt.

Raullahas familie var på Najibullahs side, broren general under Russlands okkupasjon. Da mujahedin, de hellige krigerne, tok makta i Kabul i 1992, drepte de mor, søster og storebror. Raullaha flyktet til Russland og levde der illegalt i tre år. I 1994 kom han til Kirkenes.

- Jeg har bodd her lenge. Men under bombingen av Afghanistan, etter 11. september, ble faren min skadet og deretter lam, og familien flyktet til Pakistan. Da dro jeg.

I Peshawar hørte han om en vakker, ugift kvinne.

- Etter en stund ba jeg om bilde, informasjon om hennes bakgrunn og om hvilken side hennes familie hadde vært på under krigen. Vi møttes i hemmelighet. Men så avslørte hennes mor oss. Familien lot seg overtale til bryllup.

Stort bryllup

- Bryllupet varte nesten ei uke, det er mange seremonier og vi hadde flere hundre gjester. Hvorfor har ikke UDI og UNE tatt seg tid til å se videoene våre? spør han.

Videoer er sendt til Utlendingsnemnda (UNE). På tv-skjermen på Majorstua er Tahera hvit brud. Hun er pen og alvorlig som det sømmer seg for afghansk kvinner.

- Se, hun smiler. Hun kunne ikke ha smilt sånn hvis hun hadde vært tvangsgiftet.

Etter bryllupet reiste paret til den norske ambassaden i Islamabad og ba om sjudagersvisum. Men afghanere var ikke omfattet av ordningen. Ambassaden forespeilet Tahera seks måneders ventetid.

Mangler underskrift

UDI hevder at Tahera ikke har undertegnet den afghanske ekteskapskontrakten, men at hennes bror har gjort det.

- Det er en misforståelse. Se, der, det er hennes underskrift, den er da lett å kjenne igjen, sier Raullaha og viser fram diverse underskrifter fra kona.UNE opplyser at den afghanske kontrakten ikke tillegges vekt. På grunn av situasjonen i landet er det umulig å verifisere opplysningene.

UDI og UNE påpeker at Tahera ikke har skrevet under den pakistanske ekteskapskontrakten, og at denne derfor heller ikke gjelder.

- Det er sant, dessverre. I alt stresset som oppsto, skrev bare jeg under der og da.

Tusener av afghanere gifter seg hvert år i Pakistan. For at ekteskapet skal godkjennes i Norge, må kontrakten oppfylle minstekravet til islamsk ekteskapslov: Begge parter gir sitt samtykke med minst to vitner, og kontrakten bør være registrert.

- Hvis UNE mistenker at hun er tvangsgift, kan de ikke da intervjue henne?UNE fastslår at det ikke er mulig å undertegne en ekteskapskontrakt i etterkant.

Første kone

I UDIs første avslag fra 2002 vises det imidlertid til at klageren hadde to koner.

- Jeg fikk sjokk. Min første kone forsvant fra Kabul under kaoset våren 1990. Nå måtte jeg ta ut skilsmisse hos Fylkesmannen fra min kone som for lengst var død.

Han sendte kopi av sine henvendelser til Røde Kors, og en ny erklæring fra hjemdistriktet som opplyste at hans første ektefelle døde for elleve år siden.

- Hvorfor har du ikke klart å finne ut at hun virkelig var død?

- Hvis en person i Afghanistan er borte i ti år, er hun eller han død.

Fortvilet

Juss-Buss, advokaten og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger har bedt om at saken prioriteres. Legeattesten viser at Raullaha lider av depresjon og søvnforstyrrelse. Brev fra sykehus i Pakistan opplyser at Tahera har vært akutt innlagt.

- Nå er hun blitt syk. Veldig syk, sier han.

VIDEOBEVIS: Raullaha Rahmodin ser ofte på bryllupsvidoene sine. Men UDI og UNE har ikke sett dem. I to år har afghaneren som er norsk statsborger, ventet på at kona kan komme til Norge.