Skilt med øks

De to hjortene skulle lindre hverandres kløe. Det endte med at den ene brakk nakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På høsten er det vanlig at hjortene braker sammen i kamp om hunndyrenes gunst, men når det begynner å nærme seg april, klør det på helt andre steder. Da mister nemlig hjortene geviret.

-   Det er vanlig at dyrene braker sammen på den måten for å hjelpe hverandre med kløen de får når geviret forsvinner, så utgangspunktet var nok at de bare ville hjelpe hverandre, sier viltansvarlig i Stryn kommune, Håkon Loe.

Sjelden sak

I stedet ble dyrene hektet sammen i timesvis. Loe har, til tross for at han bor i et hjorterikt område, aldri vært borti lignende før.

Etter at en nabo oppdaget kampen måtte dyrene skilles med øks og sag. Da hadde den levende hjorten dratt rundt på den døde i timesvis.

Ikke ufarlig

-   Den døde hjorten var rimelig stiv, så han hadde nok gått rundt med hjorten på slep i mange timer da vi kom til stedet. Først kuttet jeg av den øverste greina på geviret med øks, for å se om hjorten kom seg løs for egen maskin. Da det ikke gikk måtte jeg fram med saga, siden de nederste greinene er veldig tykke, sier Loe om redningsaksjonen som ikke var helt ufarlig.

-   Det er jo sterke dyr, og det er ikke helt ufarlig å nærme seg i en slik situasjon. Jeg vurderte om vi skulle binde fast hjorten til gjerdet vi fant dem ved, men da fikk vi jo enda et problem i hvordan vi skulle få den levende hjorten løs etterpå, forteller han. Etter enda litt kjemping kom dyret seg løs, og spratt til skogs med et noe amputert gevir.

 DRAMATISK:  Viltansvarlig i Stryn kommune, Håkon Loe måtte bruke øks for å skille de to hjortene. Den ene var allerede død da Loe ankom stedet. Foto: Hans Holmøyvik/Fjordingen
DRAMATISK: Viltansvarlig i Stryn kommune, Håkon Loe måtte bruke øks for å skille de to hjortene. Den ene var allerede død da Loe ankom stedet. Foto: Hans Holmøyvik/Fjordingen Vis mer

-   Det vokser ut i løpet av sommeren og er nok like fint igjen til høsten, forsikrer Loe.