Innreiseregler til Norge:

Skilt ved grensen: - Mange tårer

Familien Mosling får ikke komme over grensa fra Sverige for å besøke besteforeldrene. Det er spesielt vanskelig for sønnen Nathanael (12), som både har autisme og ADD.

MØTTES PÅ GRENSA: Nathanael og resten av familien fikk møte sin svenske familie som bor i Norge på grensa i anledning av Nathanaels bursdag 12. februar. Foto: Privat
MØTTES PÅ GRENSA: Nathanael og resten av familien fikk møte sin svenske familie som bor i Norge på grensa i anledning av Nathanaels bursdag 12. februar. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Gjennom pandemien har flere familieforhold fått kjenne innreisereglene i Norge på kroppen.

Mens norske statsborgere alltid har hatt rett til å komme inn i landet, er landegrensa så godt som stengt for andre. Blant dem som ikke kan reise inn i Norge nå, er besteforeldre, kjærester eller forlovede, ifølge regjeringen.

En av familiene som er rammet av innreisereglene i Norge, er familien Mosling.

Både Yvonne Mosling, og mannen hennes Thomas Mosling, er begge født i Norge. Da de var tre år, flyttet de begge over grensa til Sverige, og har bodd der et helt liv. Nå bor de i Sverige med barna sine Benjamin, Thilde, og Nathanael.

Så godt som resten av familien bor nå i Norge. Det har gjort det spesielt vanskelig for sønnen deres Nathanael (12), som både har autisme og ADD.

- For ham har det vært ekstremt vanskelig å ikke få treffe farmor og farfar, sier Yvonne til Dagbladet.

Moren til Thomas har flyttet tilbake til Norge sammen med sin mann. Det samme gjorde Yvonnes far, som under pandemien bestemte seg for å bosette seg i Norge med sin kone.

Familien Mosling valgte å bli boende i Sverige, og de forteller at de føler seg like norske, som svenske.

LANGTIDSKONSEKVENSER: Nathanael (12) har diagnosen autisme og ADD. Nå er mor Yvonne bekymret for hvilke langtidskonsekvenser det kan ha for sønnen at han ikke kan møte besteforeldrene i Norge. Foto: Privat
LANGTIDSKONSEKVENSER: Nathanael (12) har diagnosen autisme og ADD. Nå er mor Yvonne bekymret for hvilke langtidskonsekvenser det kan ha for sønnen at han ikke kan møte besteforeldrene i Norge. Foto: Privat Vis mer

- Hans autisme gjør at det blir ekstra vanskelig for ham når vi ikke kan ha rutiner som vi har hatt før. Han er veldig nær sin farmor og hennes mann, som han kaller for farfar. Han er vant til å se dem minst hver tredje helg. På sommeren er han mye i campingvogna deres på Larkollen camping, sier hun og legger til:

- Det blir mange spørsmål, og framfor alt: mange tårer. Det at man kan ses i sosiale medier og via telefon funker ikke helt for et autistisk barn. Det er ofte vanskelig for dem i sosiale relasjoner.

STOR PÅGANG: Kort tid etter frislippet i karantenebestemmelsene ved innreise, var det stor pågang på svenskegrensa ved Svinesund. Video: Nina Hansen. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Får advokatbistand

Personer som opplever inngrep i sine familieliv som følge av innreiserestriksjoner får nå advokatbistand og har sendt et brev til justisdepartementet.

I en pressemelding skriver advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig ved advokat Lina Smorr, at de nå bistår personer «som opplever betydelige inngrep i deres rett til familieliv som følge av innreiserestriksjoner i forbindelse med covid-19.»

Tirsdag ble det sendt ytterligere et brev til Justis- og beredskapsdepartementet med kopi til blant annet Helse- og omsorgsdepartementet.

I brevet kommer det fram at de mener innreiserestriksjonene utgjør uforholdsmessige og urettmessige inngrep i denne gruppas rett til privatliv og familieliv etter Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

- Formålet med brevet er å hjelpe myndighetene til å identifisere inngrepene i grunnleggende menneskerettigheter denne gruppen opplever, og oppfordre til en grundig forholdsmessighetsvurdering og snarlige lettelser for gruppen, sier advokat Smorr.

I kontakt med ESA

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Lars Jacob Hiim (H), opplyser til Dagbladet at departementet er i kontakt med ESA om disse problemstillingene.

- Jeg forstår veldig godt at mange er utålmodige etter å få besøk av sine kjære og at mange har det vanskelig under de strenge tiltakene som er innført. Lettelser for innreise vil bli vurdert i trinn tre av gjenåpningsplanen, men det er for tidlig å slå fast hvilke lettelser som kommer, skriver Hiim i en e-post til Dagbladet.

Han påpeker ytterligere at man har de strenge innreiserestriksjonene for å hindre smittsomme virusvarianter å komme inn i landet.

- Vi ønsker ikke å ha strenge tiltak lengre enn nødvendig, men vi må huske på at vi har innført disse strenge innreisebegrensningene for å hindre smittespredning, særlig av nye og mer smittsomme varianter av viruset

Disse kan ikke reise inn til Norge

Disse kan ikke reise inn til Norge og gjelder både borgere fra alle land. Inkludert borgere fra EU/EØS og nordiske borgere:

  • Turister, med noen få unntak.
  • Fjernere familiemedlemmer, slik som besteforeldre.
  • Kjæreste eller forlovede.
  • Utlendinger (inkludert nordiske borgere) som skal arbeide eller studere i Norge, og som ikke faller inn under noen av unntakene under.
  • Personer som har fått en oppholdstillatelse for å arbeide eller studere i Norge og som ikke allerede er bosatt her.
  • Forretningsreisende.
  • Utlending som har fått Schengen-visum, men som ikke faller inn under noen av unntakene under.
  • Personer som har fritidseiendom i Norge, men ikke er bosatt her.

Møttes på grensa

Yvonne Mosling syntes også at familiene som krysser landegrensa har blitt glemt. Likevel har hun forståelse for at det må være noen spesielle regler og tiltak under en pandemi.

SAMMEN PÅ SKYPE: Familien Mosling har fredagstaco i Sverige, med farmor og farfar på skype fra Norge.
SAMMEN PÅ SKYPE: Familien Mosling har fredagstaco i Sverige, med farmor og farfar på skype fra Norge. Vis mer

Hun forteller at landegrensa tidligere bare har vært et navn på en ting som man ikke helt har måttet trenge å forholde seg så mye til, når man tidligere har reist fram og tilbake på små og store veier. Det er endret nå.

- Her har vi jo levd med hverandre som likeverdige og plutselig er vi ikke likeverdige lenger. Det kjennes ikke bra, sier Yvonne.

Selv om familien Mosling ikke har kunne møte besteforeldrene i Norge, har de imidlertid vært kreative med å møtes på grenselinja mellom Norge og Sverige. Likevel er ikke det helt det samme.

- Vi har hatt et par treff der vi har stått på hver vår side av grensa. Men det har nesten såret mer enn det har gitt, for da blir han påminnet om hva han mister, sier Yvonne.

- Vi er urolige

Det er tøft for hele familien at de ikke kan møte hverandre like ofte som tidligere, og spesielt for sønnen Nathanael.

Yvonne er nå bekymret for hvilke langtidskonsekvenser det kan ha for sønnen at han ikke lenger har det nære forholdet til besteforeldrene sine.

Hun forklarer at dersom man har den type diagnose, så har man også en risiko for psykisk uhelse. Han har en tøff hverdag både i hverdagen og på skolen. Han møter alltid motgang, og det er et stort tap for ham at han ikke har fått møte farmor og farfar.

SVENSKEGRENSA: Politiførstebetjent på Svinesund, Stian Rasmushaugen, om hva du må passe på hvis du skal over grensa til Sverige. Foto: Nina Hansen / Reporter: Øystein Andersen Vis mer

- Vi er urolige for hva dette skal lede til. Vi har allerede sett at han er mye nedstemt og har grått mer enn hva han har gjort før. Han har trengt mye mer oppfølging og støtte fra oss, på en annen måte. Så det er klart man blir urolig for hvordan dette vil påvirke han framover også, sier hun.

Hun forklarer at Nathanael forstår at det finnes regler som han må følge, men han skjønner fortsatt ikke hvorfor ikke besteforeldrene kan komme til Sverige.

- Da må vi forklare at nei, de kan ikke komme, fordi da kan de ikke dra tilbake uten å sitte i karantene. Det koster masse penger, og de har jo jobb, sier Yvonne og legger til:

- Det vanskeligste å forklare er at det er Norge som setter stopp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer