SE LIVE: Det er ventet at den britiske statsministeren Theresa May vil tape dagens Brexit-avstemningen med klar margin.Video: AP / Parliament TV Vis mer

Brexit-avstemning i Underhuset

Skilte 230 stemmer

Det er det største nederlaget for en britisk regjering i noen sak siden 1920-tallet.

Klokka 20 i kveld falt dommen for Storbritannias statsminister Theresa May. Theresa May gikk på et knusende nederlag i Underhuset.

Hun trengte 318 stemmer for å få gjennom brexit-avtalen hun har framforhandlet med EU. Det fikk hun ikke.

202 stemte ja, 432 stemte nei. Det skilte dermed 230 stemmer. Det er det største nederlaget for en britisk regjering i noen sak siden 1920-tallet.

- Det er klart at dette huset ikke støtter denne avtalen. Men dette forteller oss ikke noe om hva de støtter. Det forteller heller ikke hvordan og om det respekterer folkets avgjørelse, sier May etter nederlaget.

Videre fremmet Jeremy Corbynet et mistillitsforslag, som vil bli debattert onsdag.

Nedstemningen av avtalen var ventet, selv om Theresa May mener det er den eneste avtalen Storbritannia vil komme til å få med EU.

- Dette er ikke slutten, men begynnelsen på problemene, sa Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Dagbladet tidligere i dag.

Endringsforslag

Før avstemningen begynte ble det stemt over ett endringsforslag. I forkant ble det varslet at det skulle stemmes over fire endringsforslag til Mays avtale, men tre av forslagene ble trukket.

Dermed stemte Underhuset over endringsforslaget til den konservative politikeren, John Baron.

24 stemte for forslaget, og 600 stemt mot, og forslaget falt.

Avtalen

May trengte reint flertall i Underhuset, noe som var usannsynlig. For hun har også mistet støtten fra flere av sin egen parlamentarikere på veien mot britisk EU-exit.

Flere ministere har også gått fra stillingene sine i protest.

Avtalen Underhuset stemte over, er avtalen som de britiske myndigheter har framforhandlet med EUs lederskap. I den fastslås vilkårene for Storbritannias EU-exit 29. mars, to år etter at May utløste den såkalte artikkel 50 i EU-traktaten.

Avtalen legger opp til overgangsperiode som løper fra 30. mars 2019 til 31 desember 2020. I overgangsperioden vil det meste fungere som om Storbritannia fortsatt var en del av EU, men uten at britene får være med og bestemme over EU-prosesser.

Det vil gi Storbritannia nesten to år på å framforhandle nye avtaler med EU og andre land før de formelt går ut av EU. Godkjenner ikke Underhuset avtalen så risikerer Storbritannia å ryke ut av EU 29. mars uten noen avtale.

STORT OPPMØTE: Det er mange EU-tilhengere og brexit-tilhengere utenfor Parlamentet tirsdag kveld. Foto: AP Photo/Frank Augstein
STORT OPPMØTE: Det er mange EU-tilhengere og brexit-tilhengere utenfor Parlamentet tirsdag kveld. Foto: AP Photo/Frank Augstein Vis mer

Avstemningen

Først holdt May en siste appell.

- Vi har sett Parlamentet på sitt mest pasjonerte. Ingen kan være i tvil om at dette representerer demokrati. Det handler om vår framtid. Ansvaret for hver og en av oss er viktig. For dette bestemmer framtiden for generasjonene framover, sa hun til de folkevalgte, sier Theresa May i Parlamentet.

Hun takket også alle som har vært med på debatten for engasjementet.

Dette skjer videre

Nå som avtalen er nedstemt, har Theresa May tre dager på seg til å presenterere en plan B.

Hva denne B-planen består av, er uvisst, og har ikke blitt diskutert offentlig av Downing Street nummer 10 - statsministerresidensen.