Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skilte mest utsatt for vold

BERGEN (Dagbladet): Kvinner som har levd i voldelige forhold, finner seg en voldelig partner på nytt. Enslige forsørgere og skilte kvinner i nye samboerforhold er mer utsatt for vold enn gjennomsnittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De overraskende tallene ble lagt fram på Voldskonferansen i Bergen i går.

En mindre gruppe voldsofre rammes igjen og igjen. Tre fjerdedeler av alle voldstilfeller og halvparten av alle skader rammer ti prosent av de mest utsatte ofrene. Blant disse er enslige forsørgere og skilte kvinner, som er blant de mest voldsutsatte gruppene i landet.

Justisminister Aud-Inger Aure, som var til stede på Voldskonferansen, var ukjent med at enslige forsørgere er så utsatt.

- Vi må gå nærmere inn i problematikken og finne årsakene til dette. Hittil har det vært ensidig fokusert på unge, enslige menn på byen som de mest voldsutsatte.

Holdningsendring

Aure har mer tro på forebyggende tiltak enn strengere straffer for å få bukt med volden. Hun mener en holdningsendring må til allerede i oppveksten.

- Norske studier viser at det særlig er skilte kvinner som blir utsatt for vold i nye samboerforhold, sier prosjektleder Ole Kristian Hjemdal. Han er tilknyttet Kompetansesenter for voldsofferarbeid (VOS) ved Høgskolen i Oslo.

En undersøkelse viser at seks prosent av de skilte som ble spurt, oppga at de har vært utsatt for vold som ga synlig skade. Ingen av de gifte kvinnene som ble spurt oppga det samme.

Samlivsforskere har pekt på at noen mennesker opplever de samme problemene gang på gang med forskjellige partnere, det være seg alkoholikere eller konemishandlere.

Mangler kunnskap

- Mangel på kunnskap og tid er årsaken til at helsevesenet ikke klarer å fange opp den omfattende volden som skjer i denne gruppen. Kompetansen må styrkes, sier Ole Kristian Hjemdal.

Han viser til et vellykket prosjekt i England, der informasjon og beskyttelse ble gitt til kvinner som meldte fra om familievold mer enn tre ganger. Familievolden gikk betraktelig ned som følge av tiltakene.

- Her hjemme er støtteapparatet for tilbakeholdent. Vi er redde for å nærme oss voldsutsatte kvinner av frykt for at de skal føle skyld for det som har skjedd. Man gjør kvinnene en bjørnetjeneste ved ikke å konfrontere dem med problemene, mener Hjemdal.

<B>KRIMINALFOREBYGGENDE PRIS:</B> Aud Inger Aure mener vi har bruk for flere ildsjeler som bergenspresten Kjell Grønner.
Hele Norges coronakart