Skilte ser barna oftere

Foreldre og barn som ikke bor sammen, har mer kontakt enn før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christian Bråtebekken

Vidar Gjedtjernet trodde han knapt skulle få se barna etter skilsmissen, men han og ekskona har funnet en løsning der han ligger langt over statistikken.

I dag fyller Sebastian åtte år. Til tross for at pappa har samværet med ham denne helga, kommer mamma på besøk klokka ni, med kake på senga. Seinere på dagen er det fødselsdagsselskap, med både mammas og pappas familie samlet under samme tak.

-  Felles feiring er det beste for barna. Vi tenker alltid på hva som gagner barna mest, og det innebærer at vi ikke følger tidsplanen for samvær slavisk. Barnas ønsker og vår tid bestemmer hvilket tak de bor under, og ikke nødvendigvis timeplanen vi har i utgangspunktet, sier Sebastians mor, Connie Enger.

-  Etter skilsmissen tok jeg det for gitt at jeg skulle få se barna annenhver helg, men heldigvis så Connie hvordan den situasjonen ville vært for meg. Nå ser jeg barna langt mer enn gjennomsnittet, sier eksmannen Vidar Gjedtjernet.

Mer kontakt

En helt fersk undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå konkluderer med at foreldre og barn som ikke bor sammen, har mye kontakt med hverandre.

Av samværsforeldrene (den av foreldrene som ikke bor sammen med barnet) svarte 89 prosent at de hadde hatt kontakt med barnet i løpet av det siste året, 75 prosent hadde vært i kontakt med barnet den siste måneden, mens 82 prosent hadde vært på minst én ferie sammen med barnet det siste året. I gjennomsnitt hadde samværsforeldrene vært sammen med barnet 6,5 dager den siste måneden.

-  Stiller krav

-  Dette er mye høyere tall enn før, og det er bra. Det viser at foreldre er blitt flinkere til å prioritere foreldresamarbeidet. 30- og 40-åringene har blitt mer bevisst, mye fordi mødrene stiller krav til fedrene, sier familieterapeut Solveig E. Vennesland. Hun mener en konsekvens kan bli at flere fedre vil bo sammen med barna i framtida.

-  Fortsatt bor opp mot 90 prosent av barn av skilte foreldre sammen med mor. Men det kan bety at flere barn vil ha fast bopel hos far framover, tror hun. Vennesland mener likevel at det beste er delt omsorg.

-  Det er ofte det beste for barnet, men det forutsetter jo at foreldrene bor i nærheten av hverandre og at de er ferdige med eventuelle konflikter i forholdet. Mange menn prøver å få til delt omsorg, men det er nok en del mødre som holder litt igjen. Disse nye tallene er til ære for mennene, for det er de som har vært dårligst på samvær tidligere, mener Vennesland.

Det er Connie Enger og Vidar Gjedtjernet enige i.

-  Selvfølgelig vil man se mest mulig av barna. Men man må legge egoismen til side og tenke på den andre parten. Vi ser barna tilnærmet like mye hver.

-  Ikke bra

19 prosent av de spurte svarte at de bodde i gangavstand fra barnet, 42 prosent hadde maks en halv times reisetid og 13 prosent hadde en reisetid på to og en halv time eller mer. Leder av Foreningen 2 foreldre, Rune Harald Rækken, synes ikke tallene er gode.

-  I 1997 var tallet på barn som ikke hadde månedlig kontakt med samværsforeldrene 28 prosent. At det har gått ned til 25 prosent, er ikke godt nok, mener Rækken. Han minner om at hensynet til barnet er viktigst.

-  Vi jobber mot totaltall. Vår klare oppfordring er at begge foreldrene bor i nærheten av barnet, og at de ikke er opptatt av å telle penger og dager, sier Rækken.

De to eksmakene har også et annet tips:

-  Et godt samarbeid innebærer også at man ser gjennom fingrene med bagateller. Jeg kan ikke hoppe i taket hvis det er med litt få rene sokker når de kommer hjem, mener Vidar Gjedtjernet.

-  Når de reiser bort, mener du?

Så ler de.

SAMVÆR: I dag fyller Sebastian åtte år. Til tross for at det er pappa Vidar Gjedtjernet som har samværet med ham, kommer mamma Connie Enger med kake og feirer sammen med dem. Til venstre søsteren Constanse.