Skimmerne stjeler din kortinfo via mobilen

Plasserer radiosendere i betalingsterminalene.

SKIMMER MINIBANK: Skimmerne har mange metoder. Her monteres skimmingutstyr i en minibank. Foto: Politiet.
SKIMMER MINIBANK: Skimmerne har mange metoder. Her monteres skimmingutstyr i en minibank. Foto: Politiet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nye innen skimming er å plassere radiosendere i betalingsterminalene. Slik kan kriminelle få tilsendt informasjon om bankkort direkte til mobiltelefonen.

Bruker mobil Skimmingutstyret som beslaglegges i Norge virker stadig mer avansert, og dette bekymrer ekspertene. En av de siste metodene er å plassere innebygde radiosendere i bankterminalene.

Ifølge Knut Kvalheim i Bankenes Stadardiseringskontor (BSK) var de aller fleste av angrepene mot norske minibanker i sommer utstyrt med denne typen sendeutstyr.

- De angrepene vi har opplevd mot minibanker tidligere i år er basert på denne typen teknologi, bekrefter han.

Internasjonal trend Trenden er ikke særnorsk, men et stadig økende internasjonalt fenomen, forteller Thor Martin Bjerke, som er sikkerhetsrådgiver i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH).

- Internasjonalt sett er nok dette en av de aller siste metodene. Skimmerne plasserer radiosendere eller blåtann i betalingsterminalene, som gjør at de kan lese av bankkortenes informasjon fra andre steder, for eksempel via mobiltelefonen, sier han til Dagbladet.

Metoden som benyttes for å kunne motta informasjon på telefonen er komplisert, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen i «Operasjon Grenseløs».

Avansert utstyr - Vi har sett eksempler på dette, men foreløpig ikke mange. Metodikken ligger der, men den er komplisert. Dette er imidlertid en teknologi som kommer, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Skimmingutstyret vil bli mer avansert og vi vil se flere eksempler på bruk av bluetooth og radiosendere, sier han. Allerede nå er det iverksatt tiltak for å stoppe utviklingen.

- Dette er noe vi har blitt oppmerksomme på i løpet av året. Dette er en type angrep vi har jobbet med mottiltak mot, og her vil vi komme med tiltak, lover Kvalheim i BSK.

Tatt i september Det siste avdekte forsøket på skimming i Norge i år ble avdekket i Telemark. Det bekrefter Terje Stubb-Olsen ved Telemark politidistrikt.

JOBBER MED TILTAK: Ifølge Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor jobbes det nå med tiltak for å stoppe skimming med radiosender.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
JOBBER MED TILTAK: Ifølge Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor jobbes det nå med tiltak for å stoppe skimming med radiosender. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Han er usikker på om det i dette tilfellet ble brukt radiosendere, men sier at også han er kjent med at dette er blant skimmernes nyeste metoder.

- Jeg har hørt om dette, men de fleste skimmerne benytter seg, etter hva jeg er kjent med, fremdeles av de klassiske metodene. Men de kriminelle utvikler seg hele tiden, så vi vil nok få utfordringer med dette i tiden som kommer, sier han.