Skimming-dømte løslates

Fersk dom fra Høyesterett slår fast at det er fritt fram for å ta med seg skimmingutstyr til Norge.

LOV Å TA MED SEG: Skimmingutstyr som dette kan lovlig bringes inn til Norge, men ikke brukes... Foto: Scanpix
LOV Å TA MED SEG: Skimmingutstyr som dette kan lovlig bringes inn til Norge, men ikke brukes... Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Flere vil kreve erstatning av staten, skriver Dagens Næringsliv.

Alle utlendinger som er fengslet for å ha tatt med seg såkalt skimmingutstyr inn i Norge for å stjele opplysninger om folks minibankkort, er løslatt med øyeblikkelig virkning.

- Ikke straffbart
Med utgangspunkt i saken til en 26 år gammel rumener som ble tatt med skimmingutstyr i bilen på vei inn i Norge, slår Høyesterett fast at utlendinger ikke kan straffes for å ha tatt med slikt utstyr inn i landet.

- Dommen betyr at det per dags dato ikke er straffbart for en utenlandsk borger å ta med seg eller være i besittelse av skimmingutstyr i Norge, sier statsadvokat Geir Evanger ved Oslo statsadvokatembeter.

- Som et brekkjern Advokat Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden, som representerte rumeneren i Høyesterett, viser til at det ikke i prinsippet er straffbart å planlegge og forberede kriminelle handlinger.

- En narkoman som rusler rundt på Oslo vest med et brekkjern i sekken, gjør ikke noe ulovlig, sier han. Samtidig mener han at dommen ikke gjør det vanskelig å bekjempe skimming.

- For organiserte kriminelle grupper er det straffbart allerede når man gjør avtale om noe straffbart. Denne bestemmelsen vil etter min mening fange opp tilfellene der det er behov for å reagere allerede på forberedelsesstadiet, sier Brosveet.

 (NTB)