Skip på grunn i Vatlestraumen

Sandfartøyet har hatt en grunnberøring og sprunget lekk i Vatlestraumen, der \'Rocknes\' forliste i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Skipet står ikke lenger på grunna, flyter for egen maskin, og har fått redningshjelp. Det 48 meter lange skipet har sprunget lekk, men lekkasjen er midlertidig tettet.

"Brentland" går nå for egen maskin til verftet Mjellem og Karlsen, der det skal repareres.

Det var 11.50 at grunnstøtingen skjedde.

- Det er en lastebåt som har hatt en grunnberøring. Hovedredningssentralen er varslet, redningsskøyta er på vei for å hjelpe båten inn til Håkonsvern, og forsvarets dykkere, som var på øvelse i nærheten, undersøker båten, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt.

Tetter lekkasjen

- Vi jobber med å forsøke å tette lekkasjen, å få ut noe av vannet med lensepumper. Vi vet ikke noe om omfanget, men anser ikke situasjonen som dramatisk, sier vakthavende redningsleder Terje Langås ved redningssentralen for Sør-Norge.

"MS Brentland" er 48 meter lang, og har en dødvekt på 558 tonn. Skipet er et sandfraktefarøy med et mannskap på to.

Skipet er bygget i 1963 ved Vestermoen verft i Mandal. Det har hatt tre andre navn, og het "Andanes" før det ble døpt "Brentland" i 1993.

PÅ GRUNN: Sandfrakteskipet MS "Brentland" er registrert i Norge. Klokka 11.50 i dag hadde det en grunnberøring i Vatlestraumen. Foto: Berge og Vegstein Skipsfoto/Illustrert Norsk Skipsliste
PÅ GRUNN: Sandfrakteskipet MS "Brentland" er registrert i Norge. Klokka 11.50 i dag hadde det en grunnberøring i Vatlestraumen. Foto: Berge og Vegstein Skipsfoto/Illustrert Norsk Skipsliste Vis mer

Mannskapet er ikke evakuert, og jobber med å tette lekkasjen.

Kartfeil?

Grunnstøtingen har skjedd på Mathopen i Vatlestraumen, bare få meter fra stedet der \'Rocknes\' forliste 19. januar i fjor, og 18 sjøfolk omkom.

Etter Rocknes-forliset kunne Dagbladet avsløre at undervannsskjæret bulkskipet grunnstøtte mot, ikke var avmerket på offentlige sjøkart. Det til tross for at kartverket for flere år siden registrerte grunnen under oppmålinger av skipsleia.

Statens Sjøkartverk er siktet for feil på navigasjonskartene i den saken.