KL. 13.00 I DAG: Dette sattelittbildet over Europa er tatt i dag klokka 13.00. Screenshot: Yr.no
KL. 13.00 I DAG: Dette sattelittbildet over Europa er tatt i dag klokka 13.00. Screenshot: Yr.noVis mer

Skip søker nødhavn på grunn av uværet

Hurtigruta ligger landfast i Alta og Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere skip langs norskekysten velger nå å ta seg inn mot land på grunn av det dårlige været. 

 Et nytt lavtrykk som beveger seg fra Færøyene og slår inn mot kysten av Vestlandet i formiddag. Hardest rammet blir Stadlandet, hvor det er forventet orkan. 

Sjekk været på Dagbladets værsider.

Sjekk trafikkmeldingene her.

Hurtigruta værfast i nord og sør I Øst-Finnmark fører dårlig vær til at Hurtigruteskipet «Midnattsol» må søke ly i Alta, melder Altaposten

Her vil den bli liggende til fredag, før den etter planen reiser videre til Hammerfest.

- Er det uvær i Øst-Finnmark er det ikke uvanlig at vi søker ly i Alta. Det er enklest med tanke på at det er mye roligere der, sier Ragnar Norum, kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA til avisa.

Også i Ålesund hindrer været at Hurtigruta går som normalt. Hurtigruteskipet «MS Richard With» ligger værfast i Ålesund i dag på grunn av storm og uvær ved Stad, skriver Sunnmørsposten.  

Skip søker nødhavn Fra i ettermiddag er det meldt sørvest liten storm, kortvarig full storm og orkan ved Stad. Fra seint om ettermiddagen vil vinden løye til stiv kuling. 

 - Flere skip er på vei inn mot land, og søker nødhavn, mens andre seiler langs kysten. Det er ubehagelig ute på sjøen, derfor ønsker de seg inn, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, Johan Mannsåker til Dagbladet.  

- Flere ferger har innstilt sine avganger som følge av været. Dette gjelder store deler av fergetrafikken på Vestlandet. De kansellerer fordi de ikke vil ut i ubehagelige situasjoner. Det vil få konsekvenser for passasjerene, men jeg tror de fleste er klar over dette, sier Mannsåker. 

Ekstratiltak På Stad er det forventet ekstra dårlig vær, her er et stormsenter i Nordsjøen som er på vei innover iløpet av ettermiddagen.

- Her har vi gjort våre forhåndstiltak ved å sette inn ekstra redningsskøyter for å være forberedt, sier Mannsåker.  

Tidligere i dag fikk Hovedredningssentralen Sør-Norge melding om et skip som har søkt nødhavn ved Jæren fordi de fikk en forskyvning i lasten.  

Bedre utover kvelden - Siste oppdatering viser sørvest full storm på kysten, akkurat nå blåser vinden sterkest i Fedje nord i Hordaland. Vi meldte om mulig orkan ved Stad, men her blåser det nå sørlig liten kuling. Her venter vi at vinden vil øke utover ettermiddagen, sier vakthavende meteorolog på Vestlandet, Berit Hagen.

- Det har blåst godt i hele dag, og dem som ikke har merket noe av vinden så langt, vil trolig kjenne det utover dagen siden vinden nå går vest over, sier Hagen.

Vakthavende meteorolog ved Metrologisk institutt i Oslo kan fortelle at vinden vil avta utover kvelden.

- Den sterkeste vinden er nå og utover de neste timene, så vil vinden blåse nordover, men her vil den miste litt av kraften sin. I morgen blir det roligere i Sør-Norge, men det er nok bare forbigående, sier statsmeteorolog Pål Evensen.