Skipene må til S ørenga

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære barn, kjære foreldre, kjære besteforeldre: Tenk dere ti år fram i tida. Bjørvika er reist som ny bydel i Oslo øst, fra den nye operaen lyder gamle og nyskrevne arier, og rundt vannspeilet foran middelalderruinene av det gamle Oslo ligger en perle av en bygning, tegnet av Snøhetta eller et annet internasjonalt kjent arktektfirma: Det nye kulturhistoriske museet ved Universitetet i Oslo. Her ligger de historiske samlingene fra Tulinløkka, med gjenstander mennesker har skapt fra tidlig steinalder. Og midt i det hele perlen blant perlene: Vikingskipene, nordmenns gave til verdens kulturarv. Dit vil dere strømme.

Det kan bli et sted for forskning, kunnskapsformidling og opplevelser. Det vil ha lett tilgjengelighet fra byen, ligge i nær tilknytning til de naturhistoriske museene på Tøyen, det vil inneholde rommelige publikumsfasiliteter, restaurant og forretninger som selger autoriserte gjenstander med tilknytning til museet, slik det gjøres overalt i en verden der kultur også er blitt turisme.

Styret for Universitetet i Oslo vedtok denne uken å satse på en slik plan. Det er i seg selv oppsiktvekkende. Etter de store løft rundt forrige århundreskifte, har universitetet forsømt sine museer og glemt at det var fra museene universitetet sprang ut. Nå kan det gjøres godt igjen. Men et historisk museum uten vikingskipene vil bli en amputert institusjon. Menge har følelser for Vikingeskipsmuseet på Bygdøy. Fagfolkene er splittet: Tåler gjenstandene flyttingen? Arnstein Arnebergs museumsbygning er dessuten en katedral, men likevel for liten for dagens behov. Å beholde den som ramme rundt vikingskipene, betyr å la det forbli et museum over et museum slik det var mot slutten av 1900-tallet.

Universitetet i Oslo skal feire sitt 200-årsjubileum i 2011, og nasjonen selv skal feire i 2014. En bedre jubileumsgave til landet og vår viktigste forsknings- og utdanningsinstitusjon kan ikke gis enn om det nye museet på Sørenga også blir hjem for våre mest berømte kulturskatter, vikingskipene og deres tilbehør.