SPØKELSESSKIPET: Dette er en gravering som viser Mary Celeste, skipet som ble funnet midt i Atlanterhavet i deseber 1872. Illustrasjon: NTB Scanpix
SPØKELSESSKIPET: Dette er en gravering som viser Mary Celeste, skipet som ble funnet midt i Atlanterhavet i deseber 1872. Illustrasjon: NTB ScanpixVis mer

Skipet ble funnet drivende med last, forsyninger og fulle seil. Mannskapet var det eneste som manglet

Spøkelsesskipet Mary-Celeste har inspirert generasjoner av forfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Gjennom historien har mennesket latt seg fascinere av det mystiske­ - og det mytiske. Enten det dreier seg om vandrehistorier om naturvesener, fenomener på nattehimmelen eller monumenter fra en fordums tid.

Her er et lite knippe historier som alle har pirret den menneskelige nysgjerrighet — og som fortsatt får fans og eksperter til å strides.

Sjøormen i Loch Ness

For 81 år siden stakk et hode opp fra en innsjø i Skottland, og skapte historie. I hvertfall gjorde fotografen bak bildet «Surgeon´s Photograph» det, som hevdet at han hadde funnet gull, og fanget sjøormen i Loch Ness på film. I 1975 ble bildet avslørt som en forfalskning av The Sunday Telegraph, men myten om Nessie lever stadig videre gjennom fanklubber, en velfødd skotsk turistnæring og nesten 200 000 googlesøk hver eneste måned. En av de tidligste skildringene av et monster i Loch Ness ble gjort av Adomnán, abbed i Iona, som skrev «The life of st.Columba» i det syvende århundre, og i 1870 fortalte Doctor D. Mackenzie av Balnain at han hadde observert en skikkelse som "sprellet i vannet". Likevel var det ikke før i 1933 at myten om Nessie virkelig fikk vann på mølla. Etter åpningen av en ny vei som gikk langs innsjøen hevdet flere ferdende at de hadde observert skapningen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn