Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skipet har vært ettersøkt av norske myndigheter i flere år. Her sprenges det i lufta

- De kunne kanskje bevege seg fritt i resten av verden, men dette er konsekvensen når de kommer hit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Indonesiske myndigheter bombet mandag skipet «MV Viking», som har vært internasjonalt etterlyst av Interpol etter tjufisking i Norge i 2013, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skipet og mannskapet på 11 ble tatt i arrest av et indonesisk krigsskip 25. februar i år, utenfor Riau-øyene sør for Singapor. 

Skipet var en av en gruppe skip som fikk kallenavnet «De seks bandittene» av aktivistene i organisasjonen Sea Shepherd Conservation Society, som har jaktet på skipene de siste åra.

Det var også Sea Shepherd som kontaktet indonesiske myndigheter da «MV Viking» beveget seg inn i landets farvann.

- Dette skal være avskrekkende for andre tjuvfiskere, sier Indonesias fiskeriminister Susi Pudjiastuti til nyhetsbyrået.

Byttet navn Totalt 13 land har jaktet på skipet de siste årene, uten hell. 

- De kunne kanskje bevege seg fritt i resten av verden, men dette er konsekvensen når de kommer til Indonesia, sier hun videre.

Skipet har operert under radaren, uten satellittsignal og med hyppige navnebytter. På den måten har skipet klart å unnslippe ulike lands myndigheter over flere år, før de ble tatt på fersken i Indonesia. 

- Jeg skulle ønske det var flere lands myndigheter som reiste seg opp for hva de har muligheten til å gjøre innenfor deres eget lovverk, uten bekymring for hvordan det vil påvirke internasjonalt diplomati, sier Sea Shepherds kampanjeleder Siddarth Chakravarty til nyhetsbyrået. 

Etterlyst av Norge Han sier skipet har drevet tjuvfiske i antarktisk i 13 år. Den samme perioden ble det observert 18 ganger, men lyktes alltid med å slippe unna. De siste årene har Viking drevet ulovlig fiske av patagonisk tannfisk på den sørlige halvkule. 

Skipets chilenske kaptein og mannskap sitter i varetekt i Indonesia. 

Interpol etterlyste skipet i 2013 etter en melding fra Norges myndigheter om at skipet tjuvfisket i norsk farvann. Norges ambassadør i Indonesia, Stig Traavik, var til stede da skipet ble bombet og destruert mandag.

- Dette er bare ett første skritt. I framtiden vil det være mye vanskeligere å fiske ulovlig, og fangsten til lokale fiskere vil bli større, sier Norges ambassadør i Indonesia, Stig Traavik, til nyhetsbyrået AP.

Deler av skipet skal nå utplasseres som et monument for å markere landets pågående krig mot tjuvfiske. 

AMBASSADØR: Norges ambassadør til Indonesia, Stig Traavik, overvar bombingen av skipet sammen med landets fiskeriminister Susi Pudjiastuti mandag. Foto: AP/APTN/NTB Scanpix
AMBASSADØR: Norges ambassadør til Indonesia, Stig Traavik, overvar bombingen av skipet sammen med landets fiskeriminister Susi Pudjiastuti mandag. Foto: AP/APTN/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media