KRENGET:  Sewol krenget kraftig og begynte å ta inn vann, og forliset var et faktum. Årsaken er ennå ikke kjent.Foto: AP Photo/Yonhap
KRENGET: Sewol krenget kraftig og begynte å ta inn vann, og forliset var et faktum. Årsaken er ennå ikke kjent.Foto: AP Photo/YonhapVis mer

- Skipet krenger for mye, vi kan ikke bevege oss

Utskrift av loggen viser den totale forvirringen som hersket etter at ferja Sewol begynte å ta inn i vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag 16. april forliste ferja «Sewol» utenfor den sørkoreanske kysten. 59 mennesker er bekreftet omkommet. 243 personer har fortsatt status som savnet. 174 ble reddet rett i etterkant av forliset. Ingen overlevende har blitt funnet siden.

Søndag friga sørkoreanske myndigheter utskrift av loggen som viser kontakten mellom Jindo sjøtrafikksentral (VTS) og en av mannskapet som ikke er navngitt.

Loggen gir et innblikk i den ekstremt kaotiske situasjoen som oppsto etter at forliset var et faktum, og forvirringen rundt beslutningene som skulle tas i de avgjørende minuttene.

Den ikke navngitte personen forteller om en situasjon der ingen kan bevege seg, og hvor beskjeder om evakuering ikke kan gis.

Det ble først opprettet kontakt med sjøtrafikksentralen i Jeju. Deretter ble samtalen overført til sentralen i Jindo, som var nærmere området hvor skipet forliste, om lag 11 minutter seinere.

Deler av loggen som er publisert av nyhetsbyrået AP:

SEWOL: Jindo VTS, dette er ferja Sewol JINDO

JINDO VTS: Sewol, Sewol, dette er VTS. Synker skipet deres nå?

SEWOL: Ja, det stemmer. Vennligst send kystvakta hit så snart som mulig.

REDNINGSAKSJON:  Her prøver redningspersonell å ta seg inn den forliste ferja. Foto: REUTERS/West Regional Headquarters Korea Coast Guard/News1
REDNINGSAKSJON: Her prøver redningspersonell å ta seg inn den forliste ferja. Foto: REUTERS/West Regional Headquarters Korea Coast Guard/News1 Vis mer

Sjøtrafikksentralen kontakter deretter et skip, som er anonymisert og betegnes derfor som «skip A», og ber det dra ut til Sewol. Skipet svarer at de er på vei. De ringer til flere andre skip, for å be dem delta i redningsaksjonen. Tre minutter seinere, klokka 09.10, tar Sewol kontakt med sjøtrafikksentralen igjen.

SEWOL: Vi krenger for mye. Vi er i ferd med å kantre.

JINDO VTS: Hvor mange personer er om bord? [Skip A] er på vei til dere så raskt som de bare kan.

SEWOL: Vi krenger for mye, vi kan nesten ikke bevege oss.

Klokka 09.12:

JINDO: Sewol, dette er Jindo VTS. Er det folk om bord på livbåtene?

SEWOL: Nei, ikke ennå. Skipet krenger for mye, vi kan ikke bevege oss.

Klokka 09.13:

JINDO VTS: Hvor mange personer er om bord?

59 BEKREFTET DØDE:  Mens 243 fortsatt har status som savnet. Her bærer redningspersonell ut en av de omkomne man har klart å lokalisere. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
59 BEKREFTET DØDE: Mens 243 fortsatt har status som savnet. Her bærer redningspersonell ut en av de omkomne man har klart å lokalisere. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE Vis mer

SEWOL: Ja, 450 personer ... Det er om lag 500 personer.

JINDO VTS: Et skip som er rett i nærheten er på vei til dere.

SEWOL: Ja. Kom fort.

Jindo tar igjen kontakt med [Skip A], som sier at det er vanskelig å nærme seg ferja, siden den krenger så mye, men at de vil forsøke å gå så nære som mulig.

Klokka 09.14:

JINDO VTS: Sewol, er det mulig for passasjerene å evakuere?

SEWOL: Skipet krenger for mye, så det er umulig å evakuere.

Klokka 09.17:

JINDO VTS: Sewol, dette er Jindo VTS. Kan dere høre oss? (Gjentar dette fire ganger). Hva er statusen for øyeblikket?

VENTER:  Pårørende sitter ved havet og ser ut mot stedet der ferja gikk ned. Foto: AFP PHOTO / ED JONES
VENTER: Pårørende sitter ved havet og ser ut mot stedet der ferja gikk ned. Foto: AFP PHOTO / ED JONES Vis mer

SEWOL: Ferja krenger mer enn 50 grader til venstre og det er umulig for folk å bevege seg mot høyre eller venstre. Mannskapet har blitt bedt om å få på seg livvester og være klare... Men det er umulig å sjekke om de har dem på se eller ikke. Mannskapet er samlet på brua og kan ikke bevege seg. Vær så snill å komme hit fort.

JINDO VTS: Ok, Sewol. Hva er vannstanden inne i selve ferja?

SEWOL: Det er også umulig å få sjekket. Jeg kan bekrefte at noen kontainere har falt av skipet, men jeg kan ikke bevege meg. Jeg kan ikke engang ta et steg til høyre eller venstre på brua, så jeg holder meg fast til veggen, og klarer så vidt å stå.

«Skip A» tar kontakt med sjøtrafikksentralen og sier det er umulig for dem å hjelpe om de ikke evakuerer. Klokka 09.23 opplyser skipet at Sewol ser ut til å være i ferd med å synke. Sjøtrafikksentralen ber Sewol om å be passasjerene om å ta på seg livvester.

SEWOL: Det er umulig å annonsere dette nå.

Klokka 09.24:

JINDO VTS: Selv om det er umulig å annonsere dette, vær så snill å bevege deg så mye du kan, og sørg for at passasjerene får på seg livvester og mer klær.

SEWOL: Hvis denne ferja evakuerer passasjerene, vil de bli reddet med en gang?

JINDO VTS: Ikke la dem evakuere uten noe som helst, sørg i hvert fall for at de har livbøyer og hjelp dem med å evakuere.  

SYNKER:  Dette flyfotoet ble tatt dagen etter at ferja forliste, og like før hele fartøyet hadde sunket ned i havet.Foto: AFP PHOTO / Jeollanam-do Province Office
SYNKER: Dette flyfotoet ble tatt dagen etter at ferja forliste, og like før hele fartøyet hadde sunket ned i havet.Foto: AFP PHOTO / Jeollanam-do Province Office Vis mer

Klokka 09.25:

JINDO VTS: Kapteinen bør ta beslutningen om passasjerene skal evakueres. Vi kjenner ikke til situasjonen om bord. Kapteinen bør ta den endelige avgjørelsen og kjapt bestemme seg for om passasjerene skal evakueres eller ikke.

SEWOL: Jeg snakker ikke om det. Jeg spør om hvis de blir evakuert, vil de bli reddet med en gang?

JINDO VTS: Kystvakta vil være der om 10 minutter.

Et minutt seinere opplyses det om at et helikopter vil være der om et minutt og at andre skip nærmer seg. Deretter kommuniserer sjøtrafikksentralen med andre skip og ber om bistand.

Klokka 09.38 tar sjøtrafikksentralen igjen kontakt med Sewol.

JINDO VTS: Hva er status for synking?

SEWOL: Det er umulig å sjekke. Akkurat nå, vel, passasjerene er... Kystvakta og andre skip er 50 meter unna. På venstre siden er folk som er i ferd med eller forsøker å evakuerer. Jeg har annonsert det, men det er umulig å bevege seg mot venstre side.

De opplyser samtidig at skipet krenger 60 grader til venstre. Ifølge nyhetsbyrået AP viser resten av loggen at VTS sender ut SOS-signaler og kontakter andre båter for å be om hjelp. De forsøker også å kalle opp Sewol gjentatte ganger, men får ikke svar.

PASSASJERFERJA:  Dette bildet er tatt av Sewol ved en tidligere anledning. Foto: AP Photo/Yonhap
PASSASJERFERJA: Dette bildet er tatt av Sewol ved en tidligere anledning. Foto: AP Photo/Yonhap Vis mer