Skipet som kunne synke likevel

Belfast minnes 100 år siden «Titanic»-forliset. 20 nordmenn omkom.

REKONSTRUKSJONEN:  Verdens mest omtalte skipsforlis rekonstruert i suksesfilmen fra 1997. FOTO: Paramount Pictures/AP/NTB Scanpix.
REKONSTRUKSJONEN: Verdens mest omtalte skipsforlis rekonstruert i suksesfilmen fra 1997. FOTO: Paramount Pictures/AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Titanic» var skipet som «selv Gud ikke kunne senke».

15. april er det 100 år siden skipet gikk på et isfjell og sank på sin jomfrutur i Atlanterhavet.

Påstanden om at skipet ikke kunne synke skal ha blitt satt fram av en talsmann for rederiet White Star Line, som eide «Titanic».

Den viste seg å være helt gal, men klokkertroen på skipet bidro til at mellom 1.350 og 1.500 mennesker omkom i forliset 15. april 1912.

20 norske Det nøyaktige tallet på døde er aldri slått fast med sikkerhet, men det er kjent at det var 20 norske blant de omkomne.

ORIGINALEN:   "Titanic" seiler ut fra Southampton 12. april 1912 på jomfrugturen mot New York. Tre dager seinere skejdde det som ikke kunne skje, ifølge verftet. FOTO: AP arkiv/NTB Scanpix.
ORIGINALEN: "Titanic" seiler ut fra Southampton 12. april 1912 på jomfrugturen mot New York. Tre dager seinere skejdde det som ikke kunne skje, ifølge verftet. FOTO: AP arkiv/NTB Scanpix. Vis mer

Til helgen markerer Belfast i Nord-Irland, der «Titanic» ble bygd ved verftet Harland & Wolff, at det er gått et århundre siden tragedien.

Manglet livbåter Harland & Wolff skrøt av at det ikke var spart på noen ting ved byggingen av kjempeskipet på over 46.000 tonn. Det hadde både svømmebasseng, gymnastikksal og bibliotek, så vel som fine restauranter og luksuriøse lugarer.

Men noe manglet: Skipet hadde ikke mange nok livbåter.

Tallet på livbåter var redusert, fordi vanntette skott (tverrvegger) skulle kunne holde «Titanic» flytende selv om deler av skroget ble fylt med vann.

Det var dette som lå til grunn for de ofte siterte uttalelsene om at skipet ikke kunne synke.

Fakta om «Titanic»
•«Titanic» dro ut på jomfrutur fra Southampton i England 12. april 1912 og forliste tre dagere seinere på turen mot New York.
•Skipet ble bygget ved verftet Harland & Wolff i Belfast i Nord-Irland og sjøsatt 31. mai 1911. Skipet var på 46.328 brutto registertonn, 269 meter langt og 28 meter bredt på det bredeste.
•«Titanic» var dampdrevet, hadde tre propeller og kunne komme opp i en hastighet på 24 knop eller 44 kilometer i timen. Normal marsjfart var 39 kilometer i timen.
• Skipet hadde plass til 2.435 passasjerer og et mannskap på 892. Men på jomfruturen var det bare utstyrt med 20 livbåter, som rommet 1.178 personer.
• Livbåtmangelen og feil ved konstruksjonen bidro til at rundt 1.500 mennesker omkom i forliset 15. april 1912.
•Vel 700 ble plukket opp i live.

Kilder: Nettstedene titanic-facts.com og titanic-nautical/NTB.
 

Men seks av de 16 skottene ble revet opp da en kollisjon med et isfjell laget en lang flenge i skipssiden den skjebnesvangre aprilnatten for hundre siden.

Mindre enn tre timer etter at «Titanic» traff isfjellet, gikk skipet ned.

Gikk til sengs Kaptein Edward J. Smith var blitt advart om at skipet var på vei inn i et område med mye drivis. Han så bort fra advarslene og gikk til sengs. I ettertid har Smith fått mye av skylden for katastrofen.

Men andre har også måttet tåle kritikk. Rederiet hadde ikke sørget for at mannskapet var godt nok trent i å sette livbåter på vannet.

Og kikkertene som kunne ha hjulpet utkikksmennene til å få øye på isfjellet, var rotet bort.

NØDSIGNALET:  som telegrafist Jack Phillips sendte ut for å varsle om at luksusskipet "Titanic" var i havsnød 15. april 1912. «Vi synker raskt. Passasjerene går i livbåtene», står det i telegrammet. Opp til 1.512 mennesker, blant dem 20 norske, mistet livet i forliset som skjedde etter at en kollisjon med et isfjell hadde revet opp en lang flenge i skipssiden på Titanic. Foto: Father Browne/Reuters/NTB Scanpix.
NØDSIGNALET: som telegrafist Jack Phillips sendte ut for å varsle om at luksusskipet "Titanic" var i havsnød 15. april 1912. «Vi synker raskt. Passasjerene går i livbåtene», står det i telegrammet. Opp til 1.512 mennesker, blant dem 20 norske, mistet livet i forliset som skjedde etter at en kollisjon med et isfjell hadde revet opp en lang flenge i skipssiden på Titanic. Foto: Father Browne/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

White Star-sjefen Joseph Ismay ble anklaget for å ha gitt kaptein Smith ordre om å holde full fart til tross for isfaren, noe han benektet. Ismay ble også beskyldt for å ta seg om bord i en livbåt mens andre passasjerer - blant dem kvinner og barn - måtte vente.

Nødsignaler «Titanic» rakk å sende ut nødsignaler før skipet gikk ned. Et annet passasjerskip, «Carpathia», fanget opp disse signalene og satte kursen mot ulykkesstedet der det ble plukket opp vel 700 overlevende som seinere ble satt i land i New York.

«Titanics» forlis sjokkerte mennesker over hele verden og skapte krav om vesentlig bedring av sikkerheten til sjøs.

Det ble satt i gang organisert patruljering for å oppdage og advare om isfjell i Nord-Atlanteren.

Funnet 63 år etter Vraket av «Titanic» ble funnet i 1985 av amerikaneren Robert Ballard og franskmannen Jean-Louis Michel, og mange gjenstander er blitt hentet opp fra restene av skipet.

Lørdag åpner det store utstillingssenteret Titanic i Belfast.

OPP FRA DYPET:  Denne medaljongen, formet som en kapsel og utstyrt med to fotografier, er blant gjenstandene som er blitt hentet opp fra vraket av passasjerskipet Titanic. Til helgen markerer Nord-Irlands hovedstad Belfast, der skipet ble bygd, at det denne våren er 100 år siden Titanic forliste. Skipet sank 15. april 1912, etter at det kolliderte med et isfjell som rev opp skipssiden. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
OPP FRA DYPET: Denne medaljongen, formet som en kapsel og utstyrt med to fotografier, er blant gjenstandene som er blitt hentet opp fra vraket av passasjerskipet Titanic. Til helgen markerer Nord-Irlands hovedstad Belfast, der skipet ble bygd, at det denne våren er 100 år siden Titanic forliste. Skipet sank 15. april 1912, etter at det kolliderte med et isfjell som rev opp skipssiden. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

(NTB - Trond Børrehaug Hansen).

EN AV FÅ LIVBÅTER:  En livbåt med overlevende fra Titanic nærmer seg skipet "Carpathia" etter at "Titanic" forliste 15. april 1912. I løpet av de 100 årene som har gått siden katastrofen, er det skrevet bøker, laget film og holdt mange utstillinger til minne som passasjerskipet «som ikke kunne synke». Til helgen åpnes et nytt stort Titanic-senter i Nord-Irlands hovedstad Belfast, der Titanic ble bygd. Foto: Ralph White/Reuters/NTB Scanpix.
EN AV FÅ LIVBÅTER: En livbåt med overlevende fra Titanic nærmer seg skipet "Carpathia" etter at "Titanic" forliste 15. april 1912. I løpet av de 100 årene som har gått siden katastrofen, er det skrevet bøker, laget film og holdt mange utstillinger til minne som passasjerskipet «som ikke kunne synke». Til helgen åpnes et nytt stort Titanic-senter i Nord-Irlands hovedstad Belfast, der Titanic ble bygd. Foto: Ralph White/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer