Kraftig advarsel:

- Skipet synker

Amerikansk militærtopp advarer om at Kina ruster opp atomarsenalet betydelig raskere enn USA.

BEKYMRET: Den amerikanske admiralen Charles Richard er leder for USAs strategiske kommando, som har ansvaret for landets atomvåpen. Foto: Shutterstock
BEKYMRET: Den amerikanske admiralen Charles Richard er leder for USAs strategiske kommando, som har ansvaret for landets atomvåpen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske admiralen Charles Richard er leder for USAs strategiske kommando, som har ansvaret for landets atomvåpen. Nå slår han alarm om Kinas atomopprustning.

- Når jeg vurderer USAs avskrekkingsnivå mot Kina, synker skipet sakte, sier Richard ifølge CNN og legger til:

- Det synker sakte, men det synker siden de har større kapasitet i felten enn oss, sier han.

Kina har allerede verdens nest høyeste forsvarsbudsjett etter USA og er blant annet i ferd med å utvikle flere ballistiske langtrekkende raketter, som også kan bære atomvåpen, samt ubåter og annen teknologi.

Verdens atomvåpen

Klikk på diagrammet, eller navnene, for å se fordelingen.

Diagrammet viser fordelingen av verdens kjente atomvåpen. Russland og NATO har til sammen over 90 prosent av våpnene. Land som Kina, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea kontrollerer de resterende 10 prosent.


- Tiltakende hastighet

USA har lenge advart mot Kinas atomopprustning. I fjor anslo Pentagon at kineserne ønsker å ha 1000 atomstridshoder innen 2030.

- Den tiltakende hastigheten til Kinas atomopprustning kan gjøre at landet har opptil 700 operative atomstridshoder innen 2027, het det i den årlige rapport fra Pentagon til Kongressen.

Kina «ønsker trolig å ha minst 1000 stridshoder innen 2030», het det i rapporten, skriver NTB. Det er langt flere enn departementet trodde i 2020 - da Pentagon mente at Kinas beholdning på 200 atomstridshoder minst ville doble seg innen et tiår.

Eksperter mener at Kina ønsker å bruke atomvåpnene til avskrekking.

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Har ikke nok

Admiralen Charles Richard mener problematikken med Kinas atomopprustning nærmer seg med stormskritt.

- Når kurven fortsetter, kommer det ikke til å spille noen rolle hvor god [operasjonsplanen] vår er, hvor gode befalene våre er eller hvor gode styrkene våre er - vi kommer ikke til å ha nok av dem, sier han.

I januar slo det kinesiske utenriksdepartementet fast at landet skal fortsette moderniseringen av atomvåpenarsenalet.

- Kina kommer til å fortsette moderniseringen av landets atomvåpenarsenal, av pålitelighets- og sikkerhetsårsaker, sa Fu Cong, generaldirektør for avdelingen for våpenkontroll i Kinas utenriksdepartement tirsdag.

FØRES UT: Kinas ekspresident Hu Jintao ble geleidet ut under avslutningsseremonien på partikongressen i Beijing. Han har ikke blitt observert siden. Video: Reuters. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Han oppfordret samtidig USA og Russland til å redusere sine atomvåpenlagre.

Dagen i forveien stilte Kina seg på linje med de fire atommaktene USA, Russland, Storbritannia og Frankrike og lovet å arbeide for å hindre ytterligere spredning av atomvåpen.

- En atomkrig kan aldri vinnes og må aldri utkjempes, het det i en sjelden felles uttalelse fra de fem landene som har vetorett i Sikkerhetsrådet.

De fem atommaktene har alle undertegnet ikkespredningsavtalen (NPT) og gjennom den også forpliktet seg til å avskaffe atomvåpen på sikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer