Skipper (65) på vei til Danmark tatt av Kripos

Pågripelser flere steder i Norge etter telefonavlytting, spaning og store narkobeslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Har du opplysninger om politiaksjonene i Norge eller Ålbæk-saken? Send epost til hkl@dagbladet.no eller ring 412 15 090.

(Dagbladet): Tre nordmenn bosatt i henholdsvis Agder, Hordaland og Hedmark ble i Oslo tingrett fredag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud etter at Kripos har gjort beslag av mange titalls kilo hasj.

Pågripelsene har etter det Dagbladet erfarer skjedd etter langvarig telefonavlytting og spaning.

Den ene av mennene er foreløpig siktet i en større hasjsak i Hedmark, der fem menn allerede er fengslet etter at politiet 2. januar gikk til aksjon mot et hus på Løten der det lå lagret store mengder av stoffet. De to andre i den ferskeste saken er per i dag knyttet til andre storbeslag både i Danmark og Norge.

- Vi kan ikke utelukke en forbindelse mellom saken i Hedmark og saken rundt fengslingene i Oslo, men det er det for tidlig å si noe om, sier kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos.

Ifølge Kripos er det ikke noen kjent kobling mellom pågripelsene i Norge og hasjsaken som endte med at en norsk 49-åring ble drept i skuddveksling med dansk politi i Ålbæk forrige søndag.

Skipper og båteier En av de sist pågrepene, en 65 år gammel mann bosatt på Sørlandet, har i lengre tid jobbet som skipper på en lastebåt i en annen del av landet. Den siste tida har han oppgitt at han ikke har mulighet til å jobbe på grunn av helseproblemer.

Flere kilder opplyser at 65-åringen skal ha blitt forsøkt hyret som båtfører av kriminelle bakmenn.

Dagbladet kjenner til at skipperen er deleier av en fiskebåt. Til medeieren skal han ha opplyst at båten ligger på verksted i Danmark, og at han i januar selv skulle dra dit for å utbedre fartøyet.

Onsdag i forrige uke ble 65-åringen pågrepet  i Kristiansand, der han ifølge politiet var i ferd med å ta ferje til Danmark. I en leilighet mannen hadde tilgang til fant etterforskerne så store mengder hasj at 65-åringen nå er siktet for den mest alvorlige narkotikabestemmelsen i Straffeloven.

Etter det Dagbladet får opplyst hevder skipperen at han oppbevarte narkopartiet for andre, og at han ikke kjente detaljene rundt hva han lagret i leiligheten.

Budbilsjåfør 25-åringen som ble fengslet fredag er siktet både for befatning med hasjpartiene skipperen anklages for, og for grovt heleri som knyttes til narkotikaforbrytelsene.

Mannen er registrert med et budbilfirma på Vestlandet.

- Kripos har klausulert veldig mange dokumenter i saken, så jeg kan ikke si noe om den, sier 25-åringens forsvarer, advokat Sidsel Katralen ved Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Den tredje mannen som ble fengslet i Oslo, en 40-åring fra Hedmark, ble pågrepet mens han var på jobb i Oslo som bygningsarbeider sist tirsdag. Han knyttes etter det Dagbladet får opplyst til det samme hasjpartiet på Løten som fem andre menn sitter fengslet for i Hedmark, også det etter etterforskning startet av Kripos.

Politiet mener de siktede i Hedmark har bedrevet narkokriminalitet i stor stil i en lengre periode.

Det er foreløpig uklart om 40-åringen knyttes til de andre store hasjbeslagene, men alt tyder på at Kripos ser sakene i sammenheng.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld. Utover det vet jeg svært lite om saken, sier 40-åringens forsvarer, advokat Odd Ivar Grøn, til Dagbladet.

Ingen av de tre mennene som ble siktet i forrige uke har tidligere blitt knyttet til grove forbrytelser. 25-åringen har tre ganger tatt tilståelsesdom for besittelse av brukermengder narkotika i Bergen, mens 65-åringen i 2005 ble dømt i en mindre bedragerisak i Agder.