- Skipperens forklaring stemmer med Eskils

AUF-advokat om om 1139 ubrukte skudd: - Han planla å drepe alle.

 - SAMSVARER:  AUFs advokat Frode Elgesem mener skipperen på MS «Thorbjørn»  og AUF-leder Eskil Pedersen har samme opplevelser fra den første ferjeturen. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
- SAMSVARER: AUFs advokat Frode Elgesem mener skipperen på MS «Thorbjørn» og AUF-leder Eskil Pedersen har samme opplevelser fra den første ferjeturen. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF-leder Eskil Pedersen fulgte vitnemålet til skipperen på MS «Thorbjørn» fra tilhørerplass i rettssal 250 i Oslo tingrett i dag.

AUF-lederen var en av passasjerene om bord da ferja dro fra Utøya den første turen.

Skipperen forklarte i retten i dag at han intuitivt styrte fra Utøya for å hente over politifolk.

I likhet med Eskil Pedersen hadde han telefonkontakt med med politiet på alarmlinje underveis.

Dagbladet har tidligere gjengitt loggen av AUF-lederens samtale med 112-operatøren.

- Skipperens forklaring i retten stemmer overens med Eskils forklaring. Jeg har ikke snakket med han etter skipperens forklaring i dag, men han og resten av AUF-ledelsen har vært forberedt så godt som mulig på det som har kommet fram i retten, sier AUFs bistandsadvokat, Frode Elgesem, til Dagbladet.
 
Eskil Pedersen er ikke stevnet som vitne i saken.

1139 ubrukte skudd
Ifølge politimaterialet som ble lagt fram i retten i dag, er det funnet ialt 1139 ubrukte skudd på Utøya.

I alt 189 tomhylser er funnet.  Politietterforskerne antydet at nærmere 30 hylser i tillegg etter skudd mot folk i vannet eller mot land, kan ligge på bunnen av Tyrifjorden.

- Det store antallet ubrukte skudd forteller om en gjerningsmann som ville drepe alle, og som tenkte militært. Og slik jeg oppfattet etterforsker, kan skudd være dødelig selv på land 650 meter unna, sier Elgesem.

Fredag starter opplesingen av obduksjonsrapporter etter dødsofre på Utøya.

- Hver enkelt bistandsadvokat har forberedt hver enkelt av sine klienter så godt som mulig på hva som kommer av detaljer, sier Elgesem.

Krever Breivik ut av salen I sin rolle har han mest direktekontakt med AUF-ledelsen og vet at de er forberedt så godt det lar seg gjøre.

14. mai skal etter planen vitneavhørene av overlevende AUFere på Utøya starte. 

Retten har til behandling søknader fra noen av ungdommene om at Breivik må forlate retten når de vitner.

- Det har ikke kommet noen avgjørelse fra retten på disse søknadene. Det dreier seg om søknader fra en håndfull ungdommer, som ikke greier å vitne hvis Breivik er i lokalet, sier advokat Frode Elgesem.

 VAR I RETTEN:  AUF-leder Eskil Pedersen fulgte ferjeskipperens forklaring fra tilhørerplass i Oslo tinghus i dag - her på land i Utvika med Utøya i bakgrunnen. Foto: Steinar Schjetne, NTB Scanpix.
VAR I RETTEN: AUF-leder Eskil Pedersen fulgte ferjeskipperens forklaring fra tilhørerplass i Oslo tinghus i dag - her på land i Utvika med Utøya i bakgrunnen. Foto: Steinar Schjetne, NTB Scanpix. Vis mer