Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skippertak

Tidligere har kronprins Haakon vist seg som en habil kaptein, i dag var det kronprinsessens tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Kjempebra! lød skipperens dom etter at kronprinsesse Mette-Marit hadde ført dampskipet «Engebret Soot» opp elven til Ørje Brug.

Den eventyrlige ferden gikk fra Tosken ved Øymarksjøen i Haldenvassdraget til kanalmuseet i Ørje søndag ettermiddag. Langs langs elvebredden sto folk tett i tett med fakler i hånden. Flere bål var også tent langs den idylliske ruten.

Det meste av den halvtime lange turen sto kronprinsesse Mette-Marit til rors på den 140 år gamle båten, som er Norges eldste propelldrevne dampskip. Etter 30 år på land, ble skipet sjøsatt igjen i 1995 og brakt tilbake i vassdraget der den hadde sitt virke i 110 år.

Kronprinsessen styrte unna alle grunner, og viste tydelig at hun har ført båt tidligere. Da hun etter turen ble ønsket velkommen om bord igjen en annen gang, svarte hun:

- Dette var gøy, jeg kan jo søke sommerjobb her!

Inspiserte fyrrommet

Kronprins Haakon var mest interessert i fyrrommet om bord. Mens kona takket nei, klatret kronprinsen mer enn gjerne ned det varme maskinrommet med den vedfyrte fyrkjelen.

- Dette var litt annerledes enn jeg er vant til. Det går litt saktere rundt her nede, var marineoffiserens kommentar da han kom opp igjen.

Kald tur

«Engebret Soot» skulle ha vært i vinteropplag for halvannen måned siden. Men en tur med kronprinsparet ville ikke de flittige ildsjelene som driver veteranbåten i sommermånedene gå glipp av. Derfor stilte stiftelsen gjerne opp som mannskap og guider for de kongelige gjestene.

Været var flott, men det blåste kaldt på Øymarksjøen under turen. Kronprinsessen tok raskt på seg en foret ytterjakke og kronprinsen la armen varmende rundt skuldrene hennes mens guiden Stein Erik Lauvås fortalte om skipets historie.

Litt lokale smakebiter fikk de også varme seg på - pinnemat med elgfilet og sopp. Nystekt på maskinrommets fyrkjele.

(NTB)

SOMMERJOBB: Mette-Marit trivdes bak roret.Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!