Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skipsreder ble thriller-forfatter

TRONDHEIM (Dagbladet): - Sjørøvere er brutale mennesker, det har de vært fra tidenes morgen, sier forfatteren Tor Torkildsen (64) og smiler hjertelig. Med rå tortur og sex åpner «På død manns kiste» - den tredje spenningsromanen på tre år fra den tidligere skipsrederen i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har jo hatt et artig liv, vært mange steder og gjort mange tullete ting, fortsetter spenningsforfatteren fra Singsaker.

Rederiet Torkildsen gikk konkurs i 1977, og rederen satset talentet på bokmarkedet. I 1994 kom gjennombruddet. Thrillerne «Stella Baltica» og «Dødt skip» (1995) fikk glimrende kritikker.

Det eneste Tor Torkildsen mangler nå, er den kommersielle suksessen. Forfatteren medgir at en bokklubblansering ikke hadde vært å forakte. Han registrerer fornøyd at konkurrenten Anne Holt er blitt justisminister - så er hun i hvert fall ute av markedet i år.

Kjøp og salg

Også i årets roman er det sjølivet det handler om. I begynnelsen av «På død manns kiste» kaster torturofferet Haresh Kapoor seg over bord, når sjørøverne entrer T/T «Anne Marie»:

- Den historien der fikk jeg i London, i International Maritime Bureau - et slags halvoffisielt maritimt Interpol, der jeg har gode kontakter. Det skjedde egentlig om bord i et norskeid, Liberia-registrert skip i Indiahavet, hvor en kadett forsvant. Sannhetsgehalten i den historien vet vi ikke noe om, men det kan ha hendt.

Disiplin

- Hva er så fascinerende med sjøen?

- Det er alltid i bevegelse, alltid levende, alltid noe nytt. Jeg blir aldri ferdig med den. Den kan være snill og vennlig det ene øyeblikket, og holde på å ta livet av deg det neste.

- Som forfatter trenger du ikke å bo i Trondheim?

- Det er jo her jeg har mine røtter, venner og familie. Men ellers vurderer jeg ganske seriøst å slå meg ned på Zanzibar og gjøre det meste av skrivingen der. Der er det jo både dykking og game-fishing og seiling.

Bokstabler

- Husker du godt hva du selv leste i ungdommen?

- Ja, bevares. Jeg vokste opp under krigen. Da var bøker den eneste gaven. Jeg fikk stabler, hver jul og hver bursdag. Jeg leste omtrent alt som var å få tak på. Det var i de dager vi hadde GGG - Gyldendals Gode Guttebøker. Nå er det jo blitt kjønnsnøytralt.

- Hvor gammel var du da du begynte å skrive?

- Skrevet har jeg nesten alltid gjort. Men det startet for alvor da jeg flyttet til Skottland, etter at rederiet gikk konkurs. Da begynte jeg å skrive på engelsk, som en utfordring til meg selv.

- Jeg sendte det første forsøket til forlaget Collins og fikk et veldig hyggelig brev tilbake. Men de kunne dessverre ikke utgi boka, fordi markedet var så dårlig. Det har jeg også hørt noen ganger seinere. Men de oppmuntret meg til å fortsette.

På engelsk

- Hvordan arbeider du i dag?

- De tre bøkene som er kommet ut de siste årene er i utgangspunktet skrevet på engelsk. Når den norske versjonen er ferdig, pusser jeg opp den engelske, slik at den stemmer overens med den norske.

- Bruker du siste nytt av moderne tekstbehandlingsutstyr?

- Ja, det gjør vel alle ... Jeg kjøpte min første datamaskin i 1980. Da var jeg veldig datainteressert. Nå bruker jeg bare de programmene jeg må ha. Og Internett - det er veldig mye informasjon å finne der, hvis man bare vet hvordan man skal finne fram. E-mail har jeg også mye glede av, sier spenningsforfatteren.

Forfatteren Tor Torkildsen kan kontaktes på Internett-adressen: tort

multinet.no