Skipsreder rømte fra stinkende lakseelv

Naustdal: Skipsreder John Fredriksen, en av Norges rikeste menn, skulle fiske laks, men elven var full av gjødsel. «Forjævlig stank», konstaterte milliardæren og reiste hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyt profilerte tankrederen har fisket laks i elven Nausta i Sogn og Fjordane de siste 20 årene, og det hadde han tenkt å gjøre denne sommeren også. Han hadde leid seg laksevald nederst i elva i to uker, for å fiske sammen med tre kompiser.

Men 12. juli pakket han fiskeveska og dro hjem til Oslo. Elva var brun, laksen var borte og eimen av overgjødslet vann lå tung og tett langs elvebredden.

«Forjævlig stank» skrev Fredriksen i hytteboka før han reiste.

Elveeier Ellinor Friis meldte saken til politiet samme dag. Hun vil finne ut hvorfor det fløt så ekstremt mye landbruksgjødsel i Nausta den dagen Fredriksen fikk nok.

- Det var forferdelig. Elva skummet brunt, og vi har dokumentert dette med foto og vannprøver, sier Friis til Bergens Tidendes nettutgave.

Det ligger flere gårdsbruk langs nedre del av elva, men tilsiget av gjødsel fra åkrene har aldri vært så ille som i sommer, opplyser hun.

Ifølge boken «John Fredriksen - uautorisert biografi» skal skipsrederen og Vålerenga-investoren tidligere i ha omtalt bønder i friske ordelag. Det spørs om ikke ordbruken blir enda mer fargerik etter den sanselige opplevelsen ved Nausta.

(NTB)