Skipsvrak skiltes under vann

Rundt 30 skipsvrak blir merket for å hindre hærverk og plyndring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dykkere, spesielt vrakdykkere, er målgruppen for skiltingen.

Med kulturminneskiltene vil myndighetene markere særlig sårbare vrak der last og kanoner ligger synlig, og som er utsatt for hærverk og plyndring.

Skiltene skal lages i syrefast stål og titan for å tåle saltvann og andre påkjenninger under vann. Produksjonen er allerede i gang, og det første skiltet ventes utplassert i morgen ved et skipsvrak i Vest-Agder.

- Skiltene vil frem til neste sommer bli utplassert ved 30 skipsvrak fra svenskegrensen til Flekkefjord, inkludert ett vrak i Mjøsa, for å synliggjøre disse vrakene som kulturminner, opplyser maritim arkeolog Pål Nymoen ved Norsk Sjøfartsmuseum  til Aftenposten.

- I teksten under skiltet vil det for eksempel stå «Fredet kulturminne», henvisning til kulturminneloven og referanse til Riksantikvaren eller et landsdelsmuseum. I første omgang har Riksantikvaren bevilget 60.000 kroner til formålet.

Skiltene vil stå på dybder fra 10 ned til 30 meter, ved vrak fra 1400- tallet frem til begynnelsen av 1900-tallet.

- Vi er i utgangspunktet svært restriktive med å oppgi posisjon på de vrak som nå blir skiltet, for å unngå at uvedkommende dykkere trekkes til dem. Men kommer de over slike vrak, vil de heretter få klar beskjed om å la kulturminnet ligge i fred.

- Skipsvrak på havbunnen har riktignok et sterkt vern i kulturminneloven. Men vi erfarer ofte at det er stor avstand mellom lovtekst og den enkelte vrakfinners holdninger. Skipsfunn er dessuten mer ubeskyttet enn mange andre kjente kulturminner på land, sier Nymoen.

- Den nye skiltingen høres ut som et spennende prosjekt, sier daglig leder i Norges Dykkerforbund , Per Vangsøy, til Aftenposten.

- Vi er svært for å verne vår felles kulturarv under sjøen. Men folk må få lov til å nyte synet av et skipsvrak. Derfor er vi imot dykkerforbud i visse områder.

- Vi dykkere er en observasjonsressurs. Derfor er det viktig at skiltingen finner sted i samarbeid med oss som ferdes under vann, sier Vangsøy.

UNDERVANNSSKILT</B>: Skipsvrak skal merkes som kulturminner. Skiltene vil stå på 10 til 30 meters dybde.