- Skisporene går inn i skredet, men ikke ut

En 40 år gammel mann og en 12 år gammel gutt er tatt av skred på Langøya i Vesterålen.

TO PERSONER TIL SYKEHUS: Helikopteret landet ved Stokmarknes sykehus med to personene som er tatt ut fra skredet. Foto: Foto: Stokmarknes sykehus, Webkamera / Vesterålen Online
TO PERSONER TIL SYKEHUS: Helikopteret landet ved Stokmarknes sykehus med to personene som er tatt ut fra skredet. Foto: Foto: Stokmarknes sykehus, Webkamera / Vesterålen OnlineVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før klokka 14.00 i dag gikk det et snøskred på sørøstsida av Mikkeltind på langøya vest for Sortland i Vesterålen.

Hovedredningsentralen for Nord-Norge fikk meldingen om skredet rundt klokka halv to i ettermiddag, etter at politiet fikk melding fra to skiløpere om skredet klokka 13.23.

Redningsaksjonen ble avsluttet klokka 1650. Politiet var da sikre på at ikke flere var tatt i skredet.

Kritisk og uavklart To personer er bekreftet tatt av skredet.

- Den ene er en mann i slutten av 40-åra. Hans situasjon er kritisk og uavklart, og han vil bli overført til Universitetssykehuset i Nord-Norge,Tromsø, opplyser fungerende kommunikasjonssjef ved Nordlandssykehuset, Wigdis Korsvik overfor Dagbladet.

- Den andre er en 12 år gammel gutt. Han har ingen fysiske skader, legger hun til.

- Alle sov i lavvo Ifølge redningsleder Tore Hongset i Hovedredningssentralen i Nord-Norge skal de to ha sovet i lavvo ved Mikkeltind i natt, sammen med fem andre personer.

- Det var to av disse fem som fant de to som ble tatt av skredet, sier Hongset.

- De fem som er igjen oppdager da at et skred er utløst. De ser skispor inn i skredet, og de kommer seg opp til skredet og starter søk der. De finner de to som er tatt av skredet og graver de frem, skriver Svein Tore Engen ved Midtre Hålogaland politidistrikt i en pressemelding. 

GJENNOMSØKER: letemannsskaper gjennomsøker nå rasområdet. Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen
GJENNOMSØKER: letemannsskaper gjennomsøker nå rasområdet. Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen Vis mer

Hongset forteller at ingen av de andre som sov i lavvoen ble tatt av skredet, og at alle de fem nå deltar i leteaksjonen som fremdeles pågår.

Han forteller at skredet er cirka 15 meter bredt og 200 meter langt.

Skispor De to som først ankom raset i Lahalsen ved Mikkeltind i Valfjorden forstod fort at det måtte ha gått et skred.

- Det ble sett skispor inn i skredet, men de kom ikke ut på andre siden. Vi må ta høyde for at det er flere som er tatt av skredet, sa Jacob Carlsen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til Dagbladet tidligere i dag.

Han opplyser at bakkemannskaper med redningshunder er i området, samt et ambulansehelikopter fra Tromsø.

- Det er fint vær i området, sier han.

Ifølge Vesterålen Online skal politiet ha opplyst at den ene personen som ble tatt av skredet var ved bevissthet, mens den andre ikke var det.

LITE SKRED: Skredet var cirka femten meter bredt og 200 meter langt, opplyser redingsleder Tore Hongset overfor Dagbladet.Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen
LITE SKRED: Skredet var cirka femten meter bredt og 200 meter langt, opplyser redingsleder Tore Hongset overfor Dagbladet.Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen Vis mer

I følge avisas reporter på Stokmarknes skal to personer ha kommet ut av helikopteret.

- Den ene ble støttet ut på beina av en ambulansearbeider, den andre kom ut på en båre, skriver avisa.

Skredfarlig terreng - Litt avhengig av hvor i området dette skredet har gått, så kan dette være et skredfarlig terreng.

Det forteller leder av Vesterålen Turlag, Trond Løkke, til Dagbladet.

Han forteller at det har vært flere hendelser den siste uka der folk er tatt av skred.

- Men de har kommet fra det med livet i behold, sier han.

Han mener det er stor skredfare på grunn av mildværet som har vært den siste tida, og forteller at det har vært mye vind som gjør at snøen har flyettet på seg. Spesielt i nordvendte skråninger.

Bratt - Magefølelsen min tilsier at dette er folk som har stått på ski ned fjellsiden, sier turlagslederen til Dagbladet.

Morten Halvorsen bor noen kilometer fra fjellsida der skredet har gått. Han forteller at det er et veldig bratt og skredfarlig i område.

- Skisporene går inn i skredet, men ikke ut

- Det er aldri et område vi går i om vinteren, det er vel mest for folk som går opp, for så å kjøre ned, sier han.

Sea King redningshelikopter søker nå over skredområdet, og det er tre snøskutere som også tråler området der skredet gikk. Mannskaper fra Sortland-, Hadsel- og Øksnes Røde Kors Hjelpekorps er ankommet, og bistår politiet i letearbeidet.

SNART MØRKT: Hongset i Hovedredningssentralen i Nord-Norge håper de rekker å gjennomsøke skredet før det blir mørkt.

Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen
SNART MØRKT: Hongset i Hovedredningssentralen i Nord-Norge håper de rekker å gjennomsøke skredet før det blir mørkt. Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen Vis mer