Skisse i NRK-meklingen

Riksmeklingsmannen med forslag i 12. time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Riksmeklingsmann Merete Smith la før kl. 11.30 fram en skisse til løsning i meklingen for drøyt  3.200 NRK-ansatte. Da var meklingen inne i sin 12. time på overtid, melder kampanje.com.

Dermed er det også kommet nærmere en avklaring om det blir en avtale for de NRK-ansatte - eller om det i løpet av de nærmeste timene blir den fjerde NRK-streiken siden 1990.

I  1990 streiket NRK-journalistene i 25 dager. Fotball-VM gikk uten kommentatorer, og programtilbudet ellers var kraftig barbert både i tv og radio.

Den andre journaliststreiken i 1993 rammet nyhetssendingene i fire dager ved pinse.

I 1994 streiket de LO- og YS-organiserte i NRK en uke. Da ble også deler av fotball-VM berørt.

NRK skal sende fotball-VM fra neste helg på deling med TV 2.  Den store sportsjobben for NRK i umiddelbar framtid er Bislett Games på fredag.  NRK skal produsere bilder til hele verden.

- Vi vet ennå ikke hva som skjer med tv-bilder til resten av verden hvis NRK går ut i streik, sier Svein Arne Hansen i BislettAlliansen til Dagbladet.no i formiddag 

De ansatte har gjennom arbeidstakerorganisasjonene YS, Norsk Journalistlag, akademikerne og LO Stat krevd et lønnstillegg på 16.000 kroner. NRK-ledelsen har i utgangspunktet tilbudt halvparten.

Partene har også vært uenige i spørsmål om utenlandstillegg, opphavsrett og fridager.

Skisse i NRK-meklingen

Krevende og stor avstand

De NRK-ansatte og ledelsen skulle vært enige ved midnatt. Men under forhandlingene i natt fortalte meklingsmann Merete Smith at avstanden mellom partene i praksis var like stor som den hadde vært i hele går kveld.

I dag morges var det ventet at riksmeglingsmannen skulle snakke med pressen klokken åtte, og muligens legge frem en skisse til avtale. Det skjedde ikke, og meklingene trakk ut.

Smith har ikke lagt skjul på at samtalene har vært krevende med fire arbeidstakerorganisasjoner på den ene siden av forhandlingsbordet.

Godt forberedt

Alle organisasjonene har sagt at de vil ta ut samtlige av sine medlemmer i streik. Til sammen vil det si 3250 ansatte, hvorav rundt 1500 er medlemmer av Norsk Journalistlag.

De ansatte har på sin side gjort det klart at de var godt forberedt på å gå til streikeaksjon.

- Dersom det blir NRK-streik i natt, kommer Jon Gellius og et 20-talls profilerte medarbeidere fra nyheter, sport, underholdning og barne-tv til å møte publikum på Majorstuen stasjon, Nationaltheatret og andre trafikkutepunkter i Oslo-trafikken for å fortelle om bakgrunnen, sa talsmann for streikekomiteen, Håkon Haugsbø, til Dagbladet.no tidligere i dag.

Streik ville også sette dekningen av Bislett Games på fredag og fotball-VM som starter 9.juni i fare.

KRINGKASTINGSSJEF JOHN G. BERNANDER: Foto: Scanpix
KRINGKASTINGSSJEF JOHN G. BERNANDER: Foto: Scanpix Vis mer
<B>LITE AV DETTE:</B> 3000 i streik ville bety svarte skjermer.
<B>GODT FORBEREDT:</B> Informasjonssjef Håkon Haugsbø fortalte til Dagbladet.no at de ansatte var godt forberedt på å gå til streik.