FORNØYD:  F.v. administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, meklingsmann Nils Dalseide, riksmeklingsmann Kari Gjesteby og forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet før møtet mellom partene i lønnsoppgjøret hos Riksmeklingsmannen. Nå er en skisse lagt fram. Foto: Morten Holm / SCANPIX
FORNØYD: F.v. administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, meklingsmann Nils Dalseide, riksmeklingsmann Kari Gjesteby og forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet før møtet mellom partene i lønnsoppgjøret hos Riksmeklingsmannen. Nå er en skisse lagt fram. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Skisse lagt fram etter ni timers mekling på overtid

- Jeg tror på enighet, sier riksmeklingsmann Kari Gjesteby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Riksmeklingsmannen har lagt fram en skisse til enighet som skal vurderes av partene Norsk Industri og Fellesforbundet. Skissen kom etter ni timers overtidsmekling.

- Det er lagt fram en skisse og det gjør jeg fordi jeg tror på enighet. Det er et dokument på 20 sider. De driver og leser nå, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby i 9-tiden.

Meklingsfristen var satt til midnatt, men da var partene fortsatt et stykke unna en løsning. 30.000 arbeidstakere venter på svar om de skal ut i streik eller ikke.

Med en skisse klar går det trolig mot en løsning.

- Vi har jobbet med skissen i hele natt. Så får vi se hva som skjer. Jeg er ikke helt trygg på løsning, det er jeg ikke før noe er vedtatt, sa Gjesteby.

Handler om penger

- Det står om flere punkter, det gjelder økonomien. Jeg kan ikke gå noe videre inn på dette nå, sa riksmeklingsmannen.

Blant de vanskeligste nøttene som skal knekkes på forhandlingsbordet, er lavtlønn og likelønn. Dersom partene kommer til enighet, må forslaget vedtas gjennom uravstemning i Fellesforbundet.

I tillegg skal det stå om hvilket nivå det generelle tillegget skal legges på.

Dersom det ikke blir noen enighet i løpet av meklingsnatten, går 26.959 arbeidstakere ut i streik. I tillegg kommer 3.756 medlemmer i bedrifter som er bundet av direkte avtaler med forbundet i de samme avtaleområdene.

50.000 streikende?

Frontfagsmeklingen får også betydning for utfallet av meklingen i byggfagene og hotell- og restaurantbransjen.

Den ordinære meklingen i disse bransjene er brutt fordi Fellesforbundet mener det ikke er mulig å bli enig så lenge det ikke er enighet om det økonomiske oppgjøret for frontfagene.

Bir det ikke enighet, blir det streik også her. 18.759 vil bli tatt ut i byggebransjen og 6.375 innen hotell- og restaurant. Dette betyr at rundt 50.000 av Fellesforbundets medlemmer kan være i streik fra tirsdag morgen (©NTB)