Coronaviruset:

- Skisserer nærmest unntakstilstand

Scenarioene som nå tegnes av FHI og Helsedirektoratet er skremmende, mener kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim.

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer
Publisert

Dagbladet får bekreftet at det blir regjeringskonferanse nå i ettermiddag og dermed pressekonferanse i kveld.

I en fersk risikovurdering betegner Folkehelseinstituttet coronasituasjonen som stadig mer alvorlig. Antallet coronatilfeller øker raskt og etterfølges av økt antall innleggelser.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær, skriver FHI i risikovurderingen.

- Unntakstilstand

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim sier til Dagbladet at scenarioene som tegnes av FHI og Helsedirektoratet nå er skremmende.

- Dette krever helt andre grep og tiltak ute i Kommune-Norge, som vi forbereder oss på nå. Det som skisseres er nærmest en slags unntakstilstand. Derfor mener jeg det er uhyre viktig at vi nå samtidig trygger innbyggerne våre på at dette skal vi klare å håndtere både lokalt og nasjonalt, sier han og legger til:

- Dette krever et tett samspill på alle nivå, både internt i hver kommune - i regioner - og mellom nasjonale myndigheter og kommunene.

KOMMUNEDIREKTØR: Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB
KOMMUNEDIREKTØR: Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Tre uker

I en modellering av smittesituasjonen beregner FHI at det om tre uker kan bli opp mot 90 000 og 300 000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

- Omikronvarianten er i ferd med å etablere seg i Norge og vil om kort tid bli dominerende. Dette vil gi betydelig økt smittespredning, skriver FHI.

Dagbladet får opplyst at helseministeren mandag formiddag har hatt møte med kommunene og planlegger nye nasjonale tiltak.

Rekordmange innlagt

Det er i dag satt ny rekord i antall coronapasienter som er innlagt på sykehus i Norge, med 358 pasienter. Dette er en økning på 27 fra i går, søndag.

109 er innlagt på intensivavdeling, som er tre flere enn søndag. Til sammen 62 pasienter får respiratorbehandling. Det er fire flere enn dagen før, opplyser Helsedirektoratet.

Også søndag var det rekord, da 331 coronapasienter var innlagt på sykehus.

Øygarden: Sjekker for mer omikron

De to første tilfellene av omikron-varianten her i landet ble registert i Øygarden kommune i Vestland fylke.

Nå venter kommunen på analysesvar fra Haukeland om det er mer omikron-smitte i tilknytning til positive covid-19-tester fra en barnehage.

Det opplyser ordfører Tom Georg Indrevik (H) til Dagbladet.

- Etter kommuneoverlegens opplysninger går det bra med de to som først ble konstatert smittet - syke, men ikke veldig syke, sier ordføreren. Den store utfordringen for Øygarden kommune blir å intensivere ytterligere fram til jul.

- Innen jul er det meningen at alle over 65 år skal ha fått vaksine tre ganger. Denne uka starter vi med fullvaksinering av innbyggere under 65, fra 64 års alderen og nedover, sier ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer