Skiter i om vi blir filmet

Nordmenn har stor toleranse for kameraovervåking. Men vi er mer skeptisk til slik overvåking på jobben og ved bardisken, enn på toalettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny undersøkelse gjort av Transportøkonomisk institutt viser at nordmenn blir mer og mer liberal til kameraovervåking. Ni av ti sier det er helt greit at de blir filmet. Men mest oppsiktsvekkende er at nesten halvparten av de spurte sier de er positiv til at offentlige toalett kan overvåkes med kamera.

-  Disse tallene overrasker oss. Men motstanden til kameraovervåking er på vikende front. Vi er blitt mer vant til å hele tida bli filmet. Kameraet er blitt en «naturlig» ting i samfunnet vårt, sier sjefsforsker Inger-Anne Ravlum ved Transportøkonomisk institutt.

Bidrar til oppklaring

41 prosent av de spurte i undersøkelsen sa de var positiv til at offentlige toalett ble overvåket av kamera. Bare 33 prosent av de spurte sa de var positiv til overvåking av arbeidsplassen, lærestedet eller restauranter.

-  Mange føler nok seg beklemt om man skulle bli overvåket mens man arbeidet. 90 prosent av de spurte sier de er positiv til overvåking for at folk skal føle seg trygge. Det er som oftest ikke på arbeidsplassen man er mest utsatt for ran eller andre former for vold. Vi tror først og fremst disse tallene er et uttrykk for at den norske borger er blitt gjennomgående mer positiv til overvåking, sier Ravlum.

Likevel, det finnes ingen dokumentasjon på at mer kameraovervåking resulterer i mindre vold. Men oppklaringsprosenten av voldssaker er større der det er overvåking.

Toalettbesøk er privat

Bente Ingjerd Nilsen (52) og Eirik Aleksander Bøe (13) tenker ikke på at de blir overvåket. Over hodene deres på Oslo Sentralstasjon henger flere dusin kameraer. De fanger opp hver eneste bevegelse.

STORE BROR SER DEG: Eirik Aleksander Bøe (13) og Bente Ingjerd Nilsen (52) blir filmet at overvåkingskameraene på Oslo Sentralstasjon. Men å bli filmet på toalettet? Fullstendig uaktuelt, sier de to. Foto: Bjørn Langsem
STORE BROR SER DEG: Eirik Aleksander Bøe (13) og Bente Ingjerd Nilsen (52) blir filmet at overvåkingskameraene på Oslo Sentralstasjon. Men å bli filmet på toalettet? Fullstendig uaktuelt, sier de to. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det før du spør. Jeg er generelt positiv til at slike steder som dette blir overvåket. Man føler seg jo litt mer trygg. Men på en annen side kan du spørre om det er så udelt positivt at hver bevegelse vi gjør, skal være synlig, sier Nilsen.

Toalettfilming har hun imidlertid slettes ikke noe til overs for.

-  Å gå på toalettet er en privat, intim greie. For meg ville det vært fullstendig uakseptabelt å bli filmet på toalettet.

Terror gir større aksept

Sjefsforsker Ravlum presiserer at det er flest eldre mennesker som har oppgitt at de vil ha videofilming på toalett.

-  Mange eldre føler seg nok forsvarsløse og svake hvis de skulle utsettes for fare. Men toalettet er uansett bare en plass du er innom for en kortere periode. Det kan nok være årsaken til at flere er blitt positiv til overvåking der, sier hun.Bente Ingjerd Nilsen tror at bombeattentatet på undergrunnen i London, der politiet brukte overvåkingskamerabilder aktiv i etterforskningen, har bidratt til at flere aksepterer bruk av videoovervåking.

-  Men på en annen side må ikke tro at kameraet gjør deg trygg - uansett. Det så vi jo med den mannen som ble slått helseløs på bussen på Holmlia. Der filmet jo kameraet alt, uten at det kunne forhindre at det skjedde, sier hun.

Mer overvåking

Undersøkelsen viser også at de som har høy utdannelse og inntekt over 300 000 kroner, er mer skeptisk til kameraovervåking enn andre. Offentlig ansatte føler seg tryggere der det er kamera enn de som er ansatt i privat sektor eller som ikke er i arbeid.

Bare 19 prosent av de spurte var helt imot at flere steder blir kameraovervåket.-  Alt tyder på at det vil bli mer overvåking i åra framover. Vi har ikke lenger så store hemninger mot å bli filmet, sier Ravlum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer