Skitne barn best

LONDON (Dagbladet): Du må ikke vaske småbarna for ofte. Litt mindre vasking, og ungen har større sjanse til å slippe astmaplager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som bader hver dag, og vasker hendene oftere enn fem ganger, har 25 prosent større sjanse til å utvikle astma enn litt mer skitne barn.

Det er det anerkjente Institute of Child Care ved universitetet i Bristol som hevder dette.

Forskere fra instituttet har nå lagt fram en rapport som forteller at barn ikke skal skrubbes rene hver eneste dag i tida når de bygger opp kroppens immunforsvar. Ifølge Sunday Times konkluderer forskerne med at barn som ikke blir vasket for ofte har større sjanse til å utvikle motstand mot allergier og astma.

Doktor Jean Golding som har ledet forskningen, opplyser til avisa at funnene indikerer en sammenheng mellom forbedret hygiene og økte forekomster av astma og allergi.

Økt hygiene

- Barn i dag erfarer færre infeksjoner og kroppen utsettes for færre påvirkninger enn tidligere. Dette stemmer overens med at den forbedrede hygienen gjør oss mer sårbare overfor allergier, sier Jean Goldning til Sunday Times.

Forskergruppen har gått gjennom rutinene til hele 14 000 barn. To tredjedeler av barna badet en gang pr. dag og vasket hendene flere ganger samme dag. Det var i denne gruppen forskerne fant høyest forekomster av astma og allergi.

Små marginer

Forskerne fra instituttet forteller imidlertid at det er små marginer mellom for mye og for lite vask. Hvis badingen reduseres til annenhver dag, og barna samtidig vasker hendene færre enn tre ganger pr dag, så reduseres antall astmatilfeller til étt av sju!