Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skitne bomber til salgs

En britisk journalist ble tilbudt tre radioaktive raketter. Han lot som om han representerte islamsk terroristorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han utga seg for å være en stråmann for en islamsk terroristorganisasjon i Algerie, men egentlig var han en journalist fra Sunday Times. Det forhindret ham ikke fra å bli tilbudt radioaktive raketter i utbryter-republikken Transdniester.

Selgeren, en senioroffiser i det hemmelige politiet, krevde først 200.000 amerikanske dollar for hver enkelt rakett av typen Alazan. En uke senere ble stråmannen tilbudt tre radioaktive raketter for den nette sum av 500.000 dollar.

For å verifisere at rakettene var ekte, skulle stråmannen få inspisere dem med en geigerteller. Og dersom tilbudet ble godtatt av «bakmennene» i Algerie, ville rakettene bli flyttet til en flyplass i Ukraina i løpet av morgendagen, ifølge selgeren.

Ved Sovjetunionens oppløsning, etterlot de russiske styrkene seg 50.000 tonn våpen i Transdniester. Alazan-rakettene skulle egentlig brukes i sovjetiske væreksperimenter, men de kan spre radioaktive mineraler i en omkrets på tredve kilometer fra nedfallsstedet.

Eksperter tror at få mennesker vil dø av nedslaget. Men konsekvensene av en slik skitten bombe vil likevel bli svært store.

-De psykologiske konsekvensene av et nedslag vil være katastrofale, og de økonomiske skadene vil beløpe seg til flere millioner pund, sier Andy Oppenheimer i Jane\'s Defense Group.

-Raketter som Alazan vil være spesielt attraktive for terrorister.

FN og regionale myndigheter krever bedre sikkerhetstiltak for våpenlageret i Transdniester.

Transdniester: Har vært en utbryterrepublikk fra staten Moldova i 15 år, men er ikke anerkjent av det internasjonale samfunnet. Den ligger på andre siden av elven Dniester, derav navnet. Foto: Faksimile fra BBC
Transdniester: Har vært en utbryterrepublikk fra staten Moldova i 15 år, men er ikke anerkjent av det internasjonale samfunnet. Den ligger på andre siden av elven Dniester, derav navnet. Foto: Faksimile fra BBC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!