- Skitne og livsfarlige

- Dødsfall og unødige lidelser er dagligdags på grunn av for dårlig smittevern, sier smittevernansvarlig Bjørg Marit Andersen på Ullevål sykehus. Hun beskriver et smittevern ute av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fem år har hun ropt varsku for situasjonen på Norges største hospital. Og det vil bli verre hvis ikke noe gjøres: Antallet resistente bakterier øker.

Den dramatiske situasjonen rammer langt flere enn pasientene som er smittet av Dent-o-septs pseudomonas-bakterie.

  • Én av 200 pasienter må innlegges på nytt etter alvorlig infeksjon på grunn av smitte på sykehuset.
  • Seks prosent av alle pasienter på Ullevål rammes av en sykehusinfeksjon.

Og med en gang en pasient smittes, øker dødeligheten med 30 prosent:

  • 30 prosent av pasienter med infeksjon i de nedre luftveier dør.
  • 20- 30 prosent av pasienter med infeksjon i blodsystemet dør.Selv om kilden for smitten fra Dent-o-sept stammer fra produksjonen av munnpenslene, er det den mangelfulle kontrollen og uholdbare hygienen på sykehusene som er årsaken til at smitten spres.

Til sammen 28 pasienter er rammet av pseudomonas-bakterien på Ullevål. Undersøkelser viser at om lag 30 prosent av smitte på intensivavdelinger skjer mellom pasienter. Enhver som for eksempel besøker infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål, forstår hvorfor bakterier trives: Korridorpasienter plassert tett - med tynne skillevegger som må flyttes når noen skal forbi. Og en håndvask er langt unna.

Verre enn Libanon

- Dette kunne vært i Russland. Vi driver som et feltlasarett; selv da jeg jobbet i Libanon, fantes det ikke korridorpasienter, fortalte seksjonsoverlege Bernt Heger da Dagbladet var på besøk i fjor.

- Det er like ille nå, bekrefter smittevernansvarlig Bjørg Marit Andersen.

- På mange avdelinger er det et fellestoalett i gangen for fem til ti pasienter. Smittefaren er overhengende. Det ligger folk med lungebetennelse, sårinfeksjoner og blodforgiftning i korridoren, mens potensielle smittebærere haster forbi. Og for dem som får rom, er det på mange avdelinger for trangt mellom sengene - med stor fare for kryssmitte, sier Andersen.

Kunne spart liv

- Konsekvensene for mange pasienter er at de trenger pleie resten av livet, blir invalide eller i verste fall dør. Det er mulig vi aldri klarer å redusere sykehussmitten fra seks til null prosent. Men hvis vi hadde fått enerom med toalett og dusj, ville vi spart mange liv og lidelser. Og helsevesenet ville spart penger, mener Andersen.

- Hva forteller Dent-o-sept-skandalen deg om norske sykehus?

- De er ofte skitne, sjabre og i mange tilfeller livsfarlige. Vi klarer ikke engang å holde reint. For ti år siden hadde vi 300- 400 reniholdere, pasientene lå lenger inne og det var langt mindre tråkking i gangene. I dag er antallet reinholdere halvert, utskiftingen av pasienter hyppigere og strømmen av pårørende langt større.

Ressurskrisen merkes tydelig, særlig på hygiene og smittevern.

Mangler ressurser

Andersen fikk i går støtte fra helsedirektør Lars E. Hanssen som slo fast at helsetjenestens smittevern er for dårlig. Helsetilsynet har anbefalt at 10 prosent av sykehussengene skal være kontaktsmitteisolat. I 2001 var ikke tallet høyere enn 4,2 prosent.

På Ullevål mangler man 30 senger for å nå målsettingen. Det er planlagt 10 nye senger - i 2005. I mellomtida øker behovet: Antallet resistente bakterier øker. Fjorårets utbrudd av meticillinresistente gule stafylokokker på Ullevål, der 12 personer ble rammet, er ifølge Andersen bare et forvarsel.

- Vi må få mer ressurser til smittesporing og kontrolltiltak. I tillegg må intensivavdelingene rustes opp, et sykehushygienisk laboratorium og enerom må bygges. Korridorpasientene må vekk, sier Andersen.

Til dem som får den store skrekken av smittevernekspertens beskrivelse sier hun:

- Personalet er uvanlig flinke til å takle problemene.

FELTLASARETT: Seksjonsoverlege Bernt Heger (t.v.) på infeksjonsmedisinsk avdeling beskrev i fjor forholdene slik: - Dette kunne vært i Russland. Vi driver som et feltlasarett. Smittevernansvarlig på Ullevål universitetssykehus bekrefter at forholdene er like ille i dag: - Smittefaren er overhengende, sier Bjørg Marit Andersen.