- Skitne spisesteder på Oslo Lufthavn

Mattilsynet har funnet mangler på 17 serveringssteder på Oslo Lufthavn, Gardermoen.

SKITTENT: På Oslo Lufthavn Gardermoen sine spisesteder er ikke renholdet tilfredsstillende ifølge Mattilsynets undersøkelse.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SKITTENT: På Oslo Lufthavn Gardermoen sine spisesteder er ikke renholdet tilfredsstillende ifølge Mattilsynets undersøkelse. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mattilsynet har funnet mangler ved 17 serveringssteder på Oslo Lufthavn, Gardermoen.

- Slike forhold kan vi ikke ha på vår hovedflyplass. I verste fall kan man bli syk, sier seksjonssjef Kristin Styrmo i Mattilsynet til TV 2.


Mandlende renhold

Serveringsstedene har omfattende mangler i renhold, hygiene og oppbevaring av lett bedervelig mat, viser rapporten fra Mattilsynet.


- Manglende renhold gjaldt både personlig hygiene blant de ansatte og renhold på spisestedet. Flere av de ansatte hadde ikke gode nok kontroller på skifting av klær, sier Styrmo til Dagbladet.


Kan bli dårlig i magen

I tillegg var frysemat oppbevart over grensen på fire grader. Mat som skal være varm, må holde en temperatur over 60 grader for at bakterier ikke skal spre seg. Det hadde den ikke på de fleste spisestedene Mattilsynet besøkte.


- Dette kan føre til at mange blir dårlige i magen på samme tid. Ombord i et fly kan dette bli riktig kritisk, sier Styrmo.


Hun presiserer derimot at ingen av enkeltfunnene var alarmerende i seg selv.


- Problemet er at vi fant så mye å sette fingen på. Dermed er det helt klart systemsvikt. Her må bedre rutiner på plass og nye ansatte må læres opp skikkelig, sier Styrmo.


Jevnlige inspeksjoner

Hun lover at Mattilsynet skal følge med på spisestedene på Gardermoen jevnlig framover. Select Service Partner, som eier de fleste spisestedene på flyplassen, har fått frist på seg til 1. oktober til å rydde opp.


- Deretter vil vi ta stikkprøver, for slik kan vi ikke ha det, sier hun.


Inspeksjonene fra Mattilsynet fant sted i august. Resultatene viser at det «fortsatt foreligger systematisk svikt i internkontrollen».


Forrige gang Mattilsynet inspiserte forholdene var for åtte måneder siden. Da ble det også avdekket avvik ved serveringsstedene.


Får kritikk

Hele 16 av de 17 serveringsstedene får kritikk for å oppbevare lett bedervelige næringsmidler ved for høye temperaturer. På ett av stedene var temperaturen i en disk så høy at Mattilsynet vedtok omsetningsforbud.


14 av de 17 virksomhetene hadde mangler i renhold og/eller orden og 11 av serveringsstedene hadde mangler i personlig hygiene.