<strong> OVERRASKENDE FUNN:</strong>  Politiførstebetjent Alf Fredriksen skjønte raskt etter ankomst at de ansatte i bilpleiefirmaet hadde noe de ønsket å skjule. Daglig leder av bilvaskfirmaet heter Tilak Tarajoli, han forteller at dårlig økonomi i bedriften er grunnen til at det står en utedo midt i vaskehallen. Foto: POLITIET.
OVERRASKENDE FUNN: Politiførstebetjent Alf Fredriksen skjønte raskt etter ankomst at de ansatte i bilpleiefirmaet hadde noe de ønsket å skjule. Daglig leder av bilvaskfirmaet heter Tilak Tarajoli, han forteller at dårlig økonomi i bedriften er grunnen til at det står en utedo midt i vaskehallen. Foto: POLITIET. Vis mer

Skitten bilvask

De ansatte manglet oppholdstillatelse. Toalettet var en utedo i vaskehallen. Denne uka blir bilpleiefirmaet på Oslos beste vestkant nedlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet, i samarbeid med Skatt Øst, Nav og Arbeidstilsynet, fortsetter sin massive jakt på det politiet kaller «et moderne slaveri» i bilpleiebransjen.

MT. Everest Bilvask, som ligger i Industrigata 3 i Oslo, fikk i forrige uke et uforventet besøk av de offentlige etatene.

Politiførstebetjent Alf Fredriksen skjønte raskt etter ankomst at de ansatte i bilpleiefirmaet hadde noe de ønsket å skjule.

- Da var fire personer på jobb, flere forsøkte å løpe til skogs. Vi fikk arrestert alle, to av de ansatte var uten lovlig oppholdstillatelse i Norge og de er nå sendt ut av landet. I tillegg var det en person uten lovlig arbeidstillatelse, han ble bortvist fra stedet, sier Fredriksen til Dagbladet.

Utedo i vaskehallen Da politiet undersøkte stedet nærmere fant de flere oppsiktsvekkende funn, blant annet sto det et flyttbart toalett midt i vaskehallen og det var ingen adskilt garderobe.

Dette er saken:

- Politiet, i samarbeid med Arbeidstilsynet, NAV og Skatt Øst fører tilsyn omtrent hver eneste uke hos flere foretninger i bilpleiebransjen, gatekjøkken og restauranter.

- Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet kaller det hele for «et moderne slaveri» til Dagbladet.

- Politiet har vært på omtrent 100 bilpleielokaler i løpet av to år. 80-90 av de ansatte på disse stedene har ingen ansatte lovlig arbeidstillatelse i Norge, ifølge politiet.

- 28. april skrev Dagbladet om at minst sju arbeidere på Lambertseter bilpleie ikke hadde gyldig arbeids- og oppholdstillatelse. Flere av dem hadde bodd i andre etasje i garasjeanlegget.

- 2. mai var Dagbladet med å aksjonerte mot et bilpleielokale i Oslo. Her arresterte politiet to personer for å ha utnyttet mennesker i sårbare situasjoner.

- 4. mai skrev Dagbladet om politiet som gjennomførte en aksjon mot Smart Bilpleie i Oslo. Der fant etatene flere uverdige forhold. Her har eier nå lovet at alt er under kontroll, Dagbladet kunne ikke finne noen feil da de var på stedet.

- Det henger ikke på greip. De ansatte har krav på god hygiene, dusj og garderobe, slik var det ikke. Det virket som at de laget mat inne i vaskehallen, like ved siden av der de jobbet. MT. Everest er nå anmeldt av politiet, sier politibetjenten.

Daglig leder av bilvaskfirmaet heter Tilak Tarajoli. Han forteller at dårlig økonomi i bedriften er grunnen til at det står en utedo midt i vaskehallen.

- Jeg ønsket ikke at det skulle bli slik, men vi har dårlig med penger og derfor har vi ikke hatt råd til noe bedre enn dette, sier Tarajoli til Dagbladet.

- Men hvis dere har så dårlig økonomi, så bør dere vel ikke drive en bedrift?

<strong> FUNN:</strong>  Da politiet undersøkte stedet nærmere fant de flere oppsiktsvekkende funn, blant annet sto det et flyttbart toalett midt i vaskehallen og det var ingen adskilt garderobe. Foto: POLITIET.
FUNN: Da politiet undersøkte stedet nærmere fant de flere oppsiktsvekkende funn, blant annet sto det et flyttbart toalett midt i vaskehallen og det var ingen adskilt garderobe. Foto: POLITIET. Vis mer

- Det er sant, det er en bom vi har gjort og jeg legger meg helt flat, det skulle ikke ha skjedd, sier Tarajoli.

90 prosent ulovlig De siste fire årene har Fredriksen, sammen med Arbeidstilsynet, jobbet aktivt med å etterforske bedrifter hvor det er mistanke om uverdige eller ulovlige forhold på arbeidsplassen. Han forteller til Dagbladet om en klar trend generelt på flere av disse stedene.

- Vi har vært på omtrent 100 bilpleielokaler i løpet av to år. 80-90 av de ansatte på disse stedene har ingen lovlig arbeidstillatelse i Norge, majoriteten av dem er asylsøkere som skulle ha forlatt landet. Et fåtall har gyldig arbeidsavtale, skattekort og mange har falske papirer, og det florer av falske ID-kort, bankkort og oppholdskort, sier han til Dagbladet.

Fredriksen forteller om en ukultur blant flere av de ansatte i bilpleiebransjen.

- Når vi er på tilsyn oppdager vi at mange av de ansatte er dressert til å fortelle at de tjener rundt 120 kroner i timen til oss i politiet. Så fort vi de er inne til avhør får vi vite at deres reelle timelønn ligger på mellom 20 kroner og 40 kroner, sier han.

Legges ned MT. Everst blir lagt ned denne uken. Oslo kommune har nektet dem å holde åpent fordi forholdene på arbeidsplassen er for dårlige, blant annet lekker det fra taket og konstruksjonen i bygget er ikke godt nok til å drifte en arbeidsplass, forteller daglig leder Tarajoli til Dagbladet.

<strong> UTEDO:</strong>  - Det henger ikke på greip. De ansatte har krav på god hygiene, dusj og garderobe, slik var det ikke. Foto: POLITIET.
UTEDO: - Det henger ikke på greip. De ansatte har krav på god hygiene, dusj og garderobe, slik var det ikke. Foto: POLITIET. Vis mer

- Vi har ingen kontrakt lenger, butikken blir stengt denne uken, sier han.

- Kommer du til å starte et nytt firma om du får tillatelse til det?

- Jeg vet ikke helt sikkert, men hvis vi får ett nytt lokale kan jeg absolutt tenke meg å begynne på nytt, sier Tarajoli til Dagbladet.

<strong> NEDLEGGES:</strong>  MT. Everst blir lagt ned denne uken. Foto: POLITIET.
NEDLEGGES: MT. Everst blir lagt ned denne uken. Foto: POLITIET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer