Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Skitten maktkamp» da HV016 ble lagt ned

Gjentatte ydmykelser og sterke, personlige antipatier skal ha ligget bak da forsvarssjef Harald Sunde la ned Heimevernets spesialenhet HV016.

STRIDENS KJERNE: Reaksjonene har vært voldsomme etter nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling HV016. Nå beskyldes forsvarssjef Harald Sunde for å strippe Heimevernet, og endre landets forsvarspolitikk, uten å spørre Stortinget om lov.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
STRIDENS KJERNE: Reaksjonene har vært voldsomme etter nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling HV016. Nå beskyldes forsvarssjef Harald Sunde for å strippe Heimevernet, og endre landets forsvarspolitikk, uten å spørre Stortinget om lov. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er forsvarssjef Harald Sunde en bitter og hevngjerrig general fordi han ble slått av jyplinger fra Heimevernet under en brigadeøvelse for 12 år siden? Slik framstilles historien om nedleggelsen av HV016 i mannebladet Alfa, som er i salg førstkommende mandag.

Artikkelen, skrevet av frilansjournalist Kjetil Stormark, er et beinhardt angrep på forsvarssjef Harald Sunde. Angivelig skal forsvarssjefen - uten å spørre Stortinget om lov — ha halvert den væpnede terrorberedskapen og endret Norges forsvarspolitikk.

Påstandene som fremmes er at Sunde, helt på egenhånd, er i ferd med å endre norsk forsvarspolitikk og «strippe Heimevernet for evnen til å gjøre noe som helst annet enn å holde vakt og skyte skudd».

Ydmyket Alfa bruker i stor grad anonyme kilder angivelig i elitesoldatmiljøet som fremstiller forsvarssjefen som hovedrolleinnehaver i en brutal og skitten maktkamp om terrorberedskapen i Norge.

VENDETTA: Forsvarssjef Harald Sunde skal ha blitt ydmyket av spesialsoldatene fra Heimevernet under «Øvelse Elg» i Nord-Odal i 1998. Ifølge mannebladet Alfa skal Sunde ha sverget på å legge ned avdelingen hvis han fikk sjansen.

Foto: Erling Hægeland /Dagbladet
VENDETTA: Forsvarssjef Harald Sunde skal ha blitt ydmyket av spesialsoldatene fra Heimevernet under «Øvelse Elg» i Nord-Odal i 1998. Ifølge mannebladet Alfa skal Sunde ha sverget på å legge ned avdelingen hvis han fikk sjansen. Foto: Erling Hægeland /Dagbladet Vis mer

For å finne forsvarssjefens motiver for den omstridte nedleggelsen av HV016, har Alfa gravd fram det som skjedde under en militærøvelse i Nord-Odal i februar 1998. «En råfrekk manøver» i sivile klær skal ha skaffet HV016 informasjon som gjorde dem i stand til å uskadeliggjøre flere av posisjonene til soldater fra Brigaden i Sør-Norge, hvor Sunde den gangen var oberst og brigadesjef. HV-styrkens skarpskyttere skal også ha lokalisert Sunde under øvelsen, selv om han ikke ble «tatt ut».

Sunde ble ifølge Alfas kilder rasende. Til dette svarer forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd ifølge Alfa at man skal være forsiktig med å tro på folk som har et åpenbart motiv for å ville overdrive sin egen kompetane og betydning. 

-Personlige antipatier Også folk tilknyttet Hærens jegerkommando (HJK), som har vært ledet av Harald Sunde, skal ha blitt ydmyket av HV016. Ikke bare skal disse ha blitt fanget av HV-soldatene under øvelser, men flere fra HJK skal ha blitt erklært uønsket i HV016 på grunn av manglende modenhet og dømekraft, skiver Alfa. Bladets kilder siteres på at Sunde i mange år har hatt «sterke, personlige antipatier» mot HV016. Han skal allerede på slutten av 1990-tallet ha sagt at han ville legge ned avdelingen hvis han fikk sjansen.  

-Manglende kunnskap Ifølge Alfa betyr nedleggelsen av HV016 en halvering av Norges terrorberedskap, fordi 180 soldater blir borte. Dermed er det ifølge bladet bare 210 igjen av opprinnelig til sammen 390 væpnede antiterroroperatører, fordelt på Beredskapstroppen (politiet), Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando, og Marinejegerkommandoen. Til bladet Alfa sier forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd at denne framstillingen er basert på manglende kunnskap.

«HV016 hadde ingen rolle i kontraterroroperasjoner», skriver Øglænd til bladet. Alfa skriver at soldatene i HV016 først fikk vite om nedleggelsen samme dag som Søndagsrevyen presenterte nyheten. Øglænd skriver at reglene for intern omorganisering ble fulgt.

• Les forsvarsledelsens reaksjon på artikkelen i Alfa:
- Ryktene blir ikke mer sanne av at de står i Alfa

ALFA: det er mannebladet Alfa som i sin kommende utgave skriver om et angivelige skittent maktspill og forsvarssjefens personlige vendetta mot spesialavdelingen HV016. Faksimile: Alfa
ALFA: det er mannebladet Alfa som i sin kommende utgave skriver om et angivelige skittent maktspill og forsvarssjefens personlige vendetta mot spesialavdelingen HV016. Faksimile: Alfa Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!