- SLAPP UNNA: Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch sier at Colombias forsvarssjef Juan Pablo Rodriguez (t. h.) er blant dem som har unnsluppet rettsforfølgelse etter grusomheter i årene 2002-2008. Her er han sammen med Colombias president Juan Manuel Santos i mai i år. Presidenten har nå rykket ut til Rodriguez' forsvar. Foto: AP/Fernando Vergara
- SLAPP UNNA: Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch sier at Colombias forsvarssjef Juan Pablo Rodriguez (t. h.) er blant dem som har unnsluppet rettsforfølgelse etter grusomheter i årene 2002-2008. Her er han sammen med Colombias president Juan Manuel Santos i mai i år. Presidenten har nå rykket ut til Rodriguez' forsvar. Foto: AP/Fernando VergaraVis mer

Skitten propagandakrig: - Hæren drepte sivile, kledte dem ut som gerilja

- Forsvarssjefen i Colombia slapp å bli stilt til rette, sier Human Rights Watch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport lagt fram av Human Rights Watch i går, trekker tidligere upublisert bevismateriale mange colombianske generaler og oberster inn i skandalen med systematiske drap på sivile mellom 2002 og 2008.

Drapene ble begått for å gi inntrykk av stor framgang i kampen mot FARC-geriljaen, som er den lengste væpnede konflikten på den vestlige halvkule.

Da skandalen eksploderte i 2008, førte det til at Colombias regjering sparket 27 toppoffiserer.

- Ikke stilt til rette Britiske The Guardian  skrev i 2008 at det militære gransket drapene på minst 11 forsvunne menn fra hovedstaden Bogotá, noen av dem lokket med jobbtilbud, som etter noen dager ble rapportert som døde geriljasoldater.

Human Rights Watch mente også den gangen at denne typen saker hadde et langt større omfang. Minst 3000 slike saker er nå under etterforskning, opplyser Human Rights Watch i tilknytning til sin siste rapport.

José Miguel Vivanco, som leder menneskerettsorganisasjonens arbeid med Latin-Amerika, kaller det en av de «verste episodene av massegrusomheter på den vestlige halvkule de siste åra.» Han sier at bevismengden øker for at mange høye offiserer er ansvarlige.

- Likevel har hæroffiserene med ansvaret da drapene skjedde sluppet unna rettsforfølgelse, og har til og med nådd toppen av militærkommandoen, inkludert dagens sjefer for hæren og de væpnede styrkene, sier Vivanco.

Sterke beskyldninger Dagens forsvarssjef i Colombia, general Juan Pablo Rodríguez, var sjef for den 4. brigaden skal det der ha blitt begått minst 28 drap som påstås å ha vært av denne typen, står det i den nye rapporten.

STERKE BESKYLDNINGER: - Hæroffiserene med ansvaret da drapene skjedde har sluppet unna rettsforfølgelse, og har til og med nådd toppen av militærkommandoen, inkludert dagens sjefer for hæren og de væpnede styrkene, sier Jose Miguel Vivanco, som leder Human Rights Watch' arbeid med Latin-Amerika. Foto: AFP/Juan Barreto
STERKE BESKYLDNINGER: - Hæroffiserene med ansvaret da drapene skjedde har sluppet unna rettsforfølgelse, og har til og med nådd toppen av militærkommandoen, inkludert dagens sjefer for hæren og de væpnede styrkene, sier Jose Miguel Vivanco, som leder Human Rights Watch' arbeid med Latin-Amerika. Foto: AFP/Juan Barreto Vis mer

Dagens sjef for hæren, general Jaime Lasprilla Villamizar, var sjef for 9. brigade i en periode da minst 48 slike drap påstås å ha blitt begått av denne brigaden.

Nå har Colombias president Juan Manuel Santos rykket ut til deres forsvar. Han sier ifølge nyhetsbyrået AP at de to har undersøkt hos statsadvokaten, og fått bekreftet at det ikke er noen formell etterforskning mot dem.

- Juridisk krig - De skyldige bør straffes, men ikke kom her for å sverte rykte til de væpnede styrkene, sa Santos ifølge AP i går i en tale til toppoffiserer i Bogota.

Ifølge The Guardian har holdningen hos Colombias militære ledere vært at grusomhetene har vært beklagelige, men ikke del av et systematisk propagandaopplegg for å øke geriljaens tapstall.

- Ideen med å prøve å gi generalene skylda er en strategi som brukes med stor dyktighet av den ekstreme venstresida og noen NGO-er i en juridisk krig mot de militære, har tidligere general Jaime Ruíz, sjef for de pensjonerte offiserenes organisasjon Acore uttalt, ifølge The Guardian.

Forferdelse i USA I USA, som har vært en alliert for Colombias regjering i kampen mot FARC-geriljaen, reagerer den demokratiske senatoren Patrick J. Leahy med forferdelse.

- Mens vi skaffet den colombianske hæren milliarder av dollar gjennom mange år, henrettet troppene deres systematisk sivile, sier han til Washington Post.

- Vi har støttet Colombias militære fordi landet har vært truet av et opprør, fortsetter han. - Men hvis Colombias militære ledere er folk med integritet, vil det bli vanskelig å fortsette å støtte en institusjon som ustraffet har vært involvert i et mønster av store brudd på menneskerettighetene, sier Leahy.

Det pågår for tida fredsforhandlinger mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen på Cuba. Forhandlingene pågår på tredje året, og det har ifølge Washington Post vært betydelig framgang.