Skitten tvekamp

Angrep er det beste forsvar. Derfor bruker tilhengerne av George W. Bush og John Kerry skittkasting i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Ingen vil ha negativ valgkamp. Likevel er det skittkasting som preger kampanjene.

I morgen møtes George W. Bush og John Kerry for første gang ansikt til ansikt i valgkampen. Den første av tre TV-debatter arrangeres i Miami.

Og selv om det er ventet hardtslående argumenter og kamp om hver eneste velger, er det ingen grunn til å tro at debatten mellom de to vil være i nærheten av den negative fokuseringen som kampanjene har.

Flere meningsmålinger viser at velgerne ikke liker at partiene og de forskjellige støttegruppene driver skittkasting mot motstanderne. Likevel skjer det.

Korrupt regime

I en TV-annonse blir president Bush anklaget for å stå i ledtog med det korrupte kongelige regimet i Saudi-Arabia.

I en annen reklame blir det reist tvil om John Kerrys troverdighet. Osama bin Laden og Mohammed Atta blir vist på TV sammen med bilder av Kerry.

I en tredje blir John Kerry beskyldt for å ha hatt hemmelige møter med fienden under Vietnam-krigen.

George W. Bush blir anklaget for å sende egne soldater ut i ei hengemyr. Det er ikke politiske partier som står bak, men såkalte uavhengige støttegrupper.

Ifølge TV-nettverket CBS vil de forskjellige støttegruppene bruke mer enn 100 millioner dollar på negative kampanjer. Støttegruppene satser pengene i svingstatene, der det er uavklart hvem som kommer til å vinne.

Skittkasting virker

-  Negative kampanjer fungerer fordi folk husker dem. Og de blir gjentatt gang på gang, sier Kathleen Jamieson, rektor ved Annenberg School for Communication ved Pennsylvania-universitetet.

Republikanerne har reagert kraftig på en annonse som viser en amerikansk soldat som drukner i kvikksand.

Mindre sinte er ikke demokratene over gruppa Swift Boat Veterans som hevder at Kerry er en løgner, og at han jukset til seg tapperhetsmedaljene i Vietnam.

NEGATIVT FOKUS: Både de demokratiske og de republikanske tilhengerne bruker skittkasting i valgkampen. Begge bildene er fra annonsekampanjer.