Mallorca:

Skittent badevann hos norsk feriefavoritt

Det har vært en drastisk oppgang i fekal forurensing på flere badeplasser på Mallorca. Det skyldes trolig utdaterte og nedslitte kloakksystemer som lekker ut vann i Middelhavet.

MALLORCA: Folk bader og soler seg på Magaluf Nous beach. På åtte år har har vannkvaliteten på flere steder i Balearene gått nedover. Foto: REUTERS/Enrique Calvo/NTB
MALLORCA: Folk bader og soler seg på Magaluf Nous beach. På åtte år har har vannkvaliteten på flere steder i Balearene gått nedover. Foto: REUTERS/Enrique Calvo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene i Balearene, øygruppa utenfor kysten i Spania, som overvåker kvaliteten på badevannet rapporterer om dystre nyheter for ferieglade badenymfer, ifølge den tyske avisa Bild.

I 2013 var 93 prosent av vannanalysene vurdert som utmerket, men i 2021 var det bare 71 prosent av prøvene som fikk samme vurdering.

Det er bare naboøya Ibiza som er hardere rammet av fekal forurensing. Ifølge Majorca Daily Bulletin framhever myndighetene at buktene utenfor Palma og Pollensa i Mallorca, er spesielt utsatt på grunn av gjentatt utslipp av kloakkvann.

Helserisiko

Seniorforsker Adam Paruch ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) sier at fekal forurensing utgjør en helserisiko for mennesker.

- Drikkevann har størst helserisiko, men også badevann, sier Paruch til Dagbladet.

Han forklarer at fekal forurensing har to hovedopphav, fra mennesker eller andre dyr. Det kan komme gjennom avløpsvann, eller lekkasje fra avløpsnettet, men også fra dyr gjennom landbruket direkte, eller indirekte ved dårlig håndtering av organisk gjødsel.

Enkelt forklart er fekal forurensing fra avføring, altså rester fra vårt eller dyrs fordøyelsessystem.

Oppkast og vond mage

Seniorforskeren forklarer at du kan bli syk av fekal forurensing enten ved å innta badevann når du bader, ved direkte kontakt eller inhalering. De vanligste symptomene er oppkast og vond mage.

- Primærsymptomene er mage-, tarm- eller luftveisinfeksjon. De mest alvorlige symptomene er oppkast eller diaré, sier Paruch.

Man kan også få feber og andre sykdommer som urinveisinfeksjon. Han sier at forskjellige patogener, som for eksempel bakterier og virus, som kan være årsaken til forskjellige sykdommer.

Hvis man mistenker å ha symptomer på fekal forurensing, kan man oppsøke lege og få medikamenter som demper symptomer som feber eller smerter.

- Men det fins ikke noen behandling mot E. coli, det må gå over av seg selv.

STRØMMER TIL: Turistene i Tenerife og Mallorca i Spania holder ikke igjen på farten når de skal kapre solsenger ved bassenget. Video: Newsflare Vis mer

Strand stengt

I 2022 skal 171 vannprøver tas på 191 forskjellige steder i Balearene. Prøvetakingen startet 9. mai og vil avsluttes 6. oktober.

Strendene på Brismar og Porto Colom på Mallorca har allerede blitt erklært som uegnet for bading etter tidligere testing. Foreløpig er det bare badeplassen i Brismar som er stengt, ifølge tyske avisa Bild.

Sjøvannet testes for blant annet E. coli og enterokokker bakterier. Seniorforskeren Paruch forklarer at grunnen til at man tester for E. coli er fordi det er den mest kjente og brukte fekalindikatoren. E. coli er en tarmbakterie og en sikker indikator på at forurensing skyldes avføring.

- Det er stor andel E. coli i tarmen hos mennesker og varmblodige dyr, bakterien utvikler seg ikke eller formerer seg ikke i naturen.

Paruch forklarer at man tester for begge, men generelt er enterokokker en god indikator for fekal forurensing i marinevann, altså at det egner seg for testing av sjøvann. E. coli er en god indikator for ferskvann.

Ifølge tyske Bild skal hovedårsaken til at avløpsvann lekker inn i Middelhavet, er et udatert og nedslitt kloakksystem.

Myndighetene på Mallorca har ikke kommentert denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer